ΕΚΤ στις ΗΠΑ – Επιστολή στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να επιταχύνουν την έξοδο από τη Ρωσία

ΕΚΤ στις ΗΠΑ – Επιστολή στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να επιταχύνουν την έξοδο από τη Ρωσία

Να επιταχύνουν τα σχέδια απόσυρσής τους από τη Ρωσία ζήτησε -μέσω επιστολής- από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), επικαλούμενη τις ανησυχίες για σημαντικό πλήγμα αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times (FT), η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες λεπτομερή σχέδια για τις στρατηγικές εξόδου τους από τη Ρωσία, δίνοντάς τους προθεσμία για τα εν λόγω σχέδια έως τον Ιούνιο 2024.
«Θα μπορούσε να προκληθεί σε σοβαρή ζημιά στο τραπεζικό σύστημα εάν οι αρχές των ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις», σχολίασε μία πηγή στους FT, ενώ ένα άλλο άτομο είπε: «Η απάντηση της ΕΚΤ στις αμερικανικές παρεμβάσεις δείχνει τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ». «Είμαστε περισσότερο οπαδοί παρά ηγέτες σε κρίσεις που αφορούν ευρωπαϊκές εταιρείες».

Οι πηγές σημείωσαν επίσης πως η ΕΚΤ επιδιώκει να αποφύγουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν παρόμοια μοίρα με την ABLV, τη λετονική τράπεζα που έκλεισε καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την κατηγόρησε για «θεσμοποιημένο ξέπλυμα χρήματος» και για παραβιάσεις των κυρώσεων της Βόρειας Κορέας, διακόπτοντας την πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ το 2018.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved