ΕΚΤ – Σνάμπελ: Δεν δικαιολογείται νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο

ΕΚΤ – Σνάμπελ: Δεν δικαιολογείται νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, χτύπησε καμπανάκι κατά των απανωτών μειώσεων των επιτοκίων εν μέσω παρατεταμένων κινδύνων για τον πληθωρισμό, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης προετοιμάζεται για τη συνεδρίαση του Ιουνίου εν μέσω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων.

«Ενώ μια τέτοια (μείωση) θα μπορούσε να δικαιολογηθεί βάσει δεδομένων και προβλέψεων, τα πράγματα είναι λιγότερο σίγουρα από εκεί και πέρα», δήλωσε η Σνάμπελ στο Nikkei.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, αλλά αναμένεται να τα μειώσει στο 3,75% από το τωρινό 4% στην επόμενη συνεδρίασή της.

Γιατί η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το 3%

«Η πορεία μετά τον Ιούνιο είναι πολύ πιο αβέβαιη. Τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού είναι το πιο δύσκολο», επέμεινε η Σνάμπελ προσθέτοντας ότι μια μείωση των επιτοκίων και τον Ιούλιο δεν φαίνεται να δικαιολογείται.

«Μετά από τόσα πολλά χρόνια πολύ υψηλού πληθωρισμού και με τους πληθωριστικούς κινδύνους να εξακολουθούν να είναι ανοδικοί, μια εμπροσθοβαρής χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μπορεί να είναι πρόωρη», πρόσθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Απρίλιο στο 2,7% από 2,9%. Η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2%.

«Μεγάλη αβεβαιότητα»

«Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές», τόνισε η Σνάμπελ.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα εν μέσω μιας σειράς εκλογών σε όλο τον κόσμο φέτος ενέχουν επίσης κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, ανέφερε η ΕΚΤ σε πρόσφατη επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η επισκόπηση, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν βελτιωθεί.

«Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μιας βαθιάς ύφεσης συνοδευόμενης από αύξηση της ανεργίας – που αποτελούσε σημαντική πηγή ανησυχίας πριν από έξι μήνες – είναι πολύ μικρότερος από τη σημερινή οπτική γωνία», είχει αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος στην επισκόπηση.

Με πληροφορίες από CNBC

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved