Ραγδαίες εξελίξεις: Εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα σε Γάζα και Ισραήλ

Ραγδαίες εξελίξεις: Εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα σε Γάζα και Ισραήλ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στο CNN τη Δευτέρα 20/5.

Ο Χαν δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Η πρόταση του εισαγγελέα για εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών έρχονται μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ και σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ βάζει στο στόχαστρο τον ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνεται, ότι το ΔΠΔ εξέδωσε το 2023 ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια ομάδα δικαστών θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης. Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, άρνηση παράδοσης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας και σκόπιμη στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση». Οι κατηγορίες εναντίον των Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι, περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο μήνα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας», αναφορικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος Ισραηλινών αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Είχε σημειώσει επίσης, πως «καμία απόφαση δεν θα εμποδίσει την επίτευξη των ισραηλινών στόχων, στους οποίους περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των ομήρων και η συντριβή της Χαμάς».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν τόνισε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

«Το Ισραήλ σκόπιμα και συστηματικά έχει στοχεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας»

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ, «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν ως μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού. Αυτά τα εγκλήματα, κατά την εκτίμησή μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, επαληθευμένα βίντεο, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, δορυφορικές εικόνες και δηλώσεις από την φερόμενη ομάδα δραστών, δείχνουν ότι το Ισραήλ σκόπιμα και συστηματικά έχει στοχεύσει τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας και τους έχει στερήσει όσα είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση.

Αυτό συνέβη μέσω της επιβολής μιας πλήρους πολιορκίας στη Γάζα που περιελάμβανε το πλήρες κλείσιμο των τριών συνοριακών σημείων διέλευσης, Ράφα, Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ, από τις 8 Οκτωβρίου 2023 για παρατεταμένες περιόδους και στη συνέχεια με αυθαίρετο περιορισμό της μεταφοράς βασικών προμηθειών – συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων – μέσω των συνοριακών σημείων μετά την επαναλειτουργία τους.

Η πολιορκία περιελάμβανε επίσης διακοπή των διασυνοριακών αγωγών ύδρευσης από το Ισραήλ στη Γάζα – την κύρια πηγή καθαρού νερού της Γάζας – για παρατεταμένη περίοδο από τις 9 Οκτωβρίου 2023 και διακοπή και παρεμπόδιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τις 8 Οκτωβρίου 2023 μέχρι σήμερα. Αυτό έλαβε χώρα παράλληλα με άλλες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έκαναν ουρές για να παραλάβουν φαγητό. Επίσης, έγιναν επιθέσεις και δολοφονίες εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που ανάγκασαν πολλές υπηρεσίες να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη Γάζα.

Αυτές οι πράξεις διαπράχθηκαν ως μέρος ενός κοινού σχεδίου για τη χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου και άλλων πράξεων βίας κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ως μέσο για (i) εξάλειψη της Χαμάς. (ii) να εξασφαλίσουν την επιστροφή των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς και (iii) να τιμωρήσουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, τον οποίο αντιλήφθηκαν ως απειλή για το Ισραήλ», αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση του Καρίμ Χαν.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ είχαν απειλήσει τον Χαν να μην κινηθεί κατά Νετανιάχου

Εν τω μεταξύ, η πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ έρχεται μετά από τις απειλές που δέχτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του από 12 Αμερικανούς γερουσιαστές, οι οποίοι με μία προκλητική επιστολή τους, απείλησαν ανοιχτά τον Καρίμ Χαν προκειμένου να τον πιέσουν να μην εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις ενέργειές του στη Γάζα. Το έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα η ενημερωτική ιστοσελίδα Zeteo και ο έγκριτος αμερικανός δημοσιογράφος Mehdi Hassan.

Με γλώσσα που δεν αντιστοιχεί σε εκλεγμένους αξιωματούχους μιας παγκόσμιας δύναμης, στην επιστολή αναφέρεται με απειλητικό τόνο: «Στοχοποιήστε το Ισραήλ και θα σας στοχοποιήσουμε», ενώ συνεχίζουν λέγοντας ότι θα ασκηθούν κυρώσεις «στους υπαλλήλους και τους συνεργάτες σας και θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε εσάς και τις οικογένειές σας».

Στην επιστολή τους, οι 12 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον Χαν ότι οι ΗΠΑ «έδειξαν στο νόμο περί προστασίας των μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τα μήκη στα οποία μπορούμε να φτάσουμε για να προστατεύσουμε την κυριαρχία των ΗΠΑ». Μάλιστα, η επιστολή κλείνει με την ανατριχιαστική φράση: «Θεωρήστε ότι σας έχουμε προειδοποιήσει».

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved