Facebook και Instragram ξανά στο στόχαστρο της Ε.Ε.: Έρευνα για εθισμό των παιδιών και ζημιά στην ψυχική υγεία τους

Facebook και Instragram ξανά στο στόχαστρο της Ε.Ε.: Έρευνα για εθισμό των παιδιών και ζημιά στην ψυχική υγεία τους

Την απόφασή της να ανοίξει έρευνα για τη Meta, μητρική των Facebook και Instagram, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη έντονες ανησυχίες ότι οι πλατφόρμες του Μαρκ Ζάκεμπεργκ δημιουργούν εθιστική συμπεριφορά στα παιδιά και βλάπτουν την ψυχική τους υγεία.

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, εξήγησε πως ερευνάται κατά πόσο η Meta παραβίασε την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) –  έναν νόμο ορόσημο που ψηφίστηκε από την κοινότητα το περασμένο καλοκαίρι και καθιστά τις ψηφιακές εταιρείες, μεγάλες και μικρές, υπεύθυνες για παραπληροφόρηση, απάτες αγορών και κακοποίηση παιδιών.

«Σήμερα ανοίγουμε επίσημες διαδικασίες εναντίον της Meta», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν. «Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι έχει κάνει αρκετά για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του DSA για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία των νεαρών Ευρωπαίων στις πλατφόρμες Facebook και Instagram», υπογράμμισε.

Πού εστιάζει η δεύτερη έρευνα της Κομισιόν

Η έρευνα της επιτροπής θα εστιάσει σε πιθανές εθιστικές πρακτικές, όπως τον τρόπο με τον οποίο ο αλγόριθμος τροφοδοτεί τους νέους με αρνητικό περιεχόμενο. Θα εξετάσει επίσης την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επαλήθευσης ηλικίας και του απορρήτου της Meta για ανηλίκους.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ κίνησε επίσημες διαδικασίες κατά της Meta στο πλαίσιο του DSA σχετικά με τον χειρισμό πολιτικού περιεχομένου εν μέσω ανησυχιών ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει τη ρωσική παραπληροφόρηση πριν από τις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved