Καμπάνα 650.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη λίστα Αποδήμων – Θα τα πληρώσουν από την τσέπη τους τα λαμόγια ή πάλι θα το καθαρίσουμε εμείς ;

Καμπάνα 650.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη λίστα Αποδήμων – Θα τα πληρώσουν από την τσέπη τους τα λαμόγια ή πάλι θα το καθαρίσουμε εμείς ;

Την επιβολή προστίμου ύψους 500.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, για τη διαρροή της λίστας Αποδήμων αποφάσισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 στη Νέα Δημοκρατία και 50.000 ευρώ στην κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Τα παραπάνω πρόστιμα επιβλήθηκαν για την υπόθεση της αποστολής μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε κατοίκους εξωτερικού, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ότι χορήγησαν τα προσωπικά τους δεδομένα στο υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την αποστολή e-mail σε απόδημους Έλληνες του εξωτερικού από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Όπως είχε αναφέρει η Αρχή: «Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Η ποινική προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση ξεκίνησε με εντολή του Αντώνη Ελευθεριάνου. Την έρευνα διενήργησε ο εισαγγελέας Γεώργος Νούλης με τα αδικήματα υπό διερεύνηση να αφορούν παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα καθώς και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η υπόθεση η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Τι λέει η Αρχή

Σχολιάζοντας την είδηση, ο Πρόεδρος της Αρχής, Κωνσταντίνος Μενουδάκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Με αφορμή άρθρα σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα αργά το απόγευμα και αφορούν την επιβολή προστίμων από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για την υπόθεση αποστολής ανεπιθύμητης επικοινωνίας από ευρωβουλευτή, διευκρινίζω ότι δεν έχει δημοσιευθεί σχετική απόφαση. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε διάσκεψη και η Αρχή θα αποφανθεί σύντομα».

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved