Δίκη για το Μάτι: 10 ευρώ την ημέρα για 104 νεκρούς!- Πως φτάσαμε στην ετυμηγορία-παρωδία – Οι κραυγές απόγνωσης των συγγενών και ο κίνδυνος της παραγραφής

Δίκη για το Μάτι: 10 ευρώ την ημέρα για 104 νεκρούς!- Πως φτάσαμε στην ετυμηγορία-παρωδία – Οι κραυγές απόγνωσης των συγγενών και ο κίνδυνος της παραγραφής

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια προκειμένου να ανακοινωθεί μία δικαστική απόφαση που μόνο οργή προκαλεί στους συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας. Η απόφαση είναι ασύμμετρη αν λάβει υπ’ όψιν κανείς την εκατόμβη νεκρών και τις πάρα πολύ μεγάλες επιχειρησιακές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Σημειώνεται ότι αν δεν ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό μέσα στο 2024, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία παραγράφονται το 2026. Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους. Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 έτη έως 111 έτη φυλάκισης στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες.

Ομως η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα κληθεί δηλαδή να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού να ξεσπάσουν ξανά οι συγγενείς: «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έχασα ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 6 καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι

Ποινές φυλάκισης που μετετράπησαν σε χρηματικές επιβλήθηκαν στα παρακάτω άτομα:

Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη
Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών
Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη
Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη
Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη
Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Δίκη για Μάτι: Αθώοι Ψινάκης και Δούρου

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση του πρότεινε την ενοχή 9 κατηγορούμενων.

Την οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των αποφάσεων για τους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με την τηλεόραση του Star και την εκπομπή Αλήθειες με την Ζήνα,  οι παρόντες στην αίθουσα, έδειξαν με κάθε τρόπο την οργή τους απέναντι στη δικαστική απόφαση που καταδικάζει μόνο έξι από τους 21 κατηγορούμενους, και αυτούς με ποινές «χάδι». Ως αποτέλεσμα αυτού, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των τελικών ποινών και κάποιοι πέταξαν καρέκλες στους καταδικασθέντες, ενώ άλλοι ξέσπασαν σε κλάματα και κάποιοι άλλοι σε φωνές και κατάρες.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.

Προέδρος: Να περάσετε έξω… Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!

Συγγενής θυματος: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…

Πρόεδρος: Μη διακόπτετε

Συγγενής θύματος: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα

Συγγενής θύματος: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την

Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!

Συγγενής θύματος: Ποτέ να τους βρω να τα πω;

Στη συνέχεια, λίγο πριν οι δικαστές διακόψουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, μια γυναίκα που έχασε το παιδί της στη φωτιά, φώναξε στους δικαστές: «Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς».

Το δικό της σχόλιο φώναξε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο: «Και επαίνους μην ξεχάσετε να τους δώσετε»

Μάτι: «Aναλαμβάνω την ευθύνη» γράφει ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου» γράφει ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα στο άκουσμα των ποινών για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και αποκαλύπτεται με ανάρτησή του στο Facebook.

«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη», αναφέρει στην ανάρτησή του για όσα εκτυλίχθηκαν στη δικαστική αίθουσα σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα (29.04.24), ανήμερα της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Λίγη ώρα αργότερα ο  Άγγελος Κοντοθάνος μίλησε στο Mega και ανέφερε τους λόγους που το έκανε. «Με το που είπε λύεται η συνεδρίαση και πήραν τις ποινές χάδια, σήκωσα μία καρέκλα και την πέταξα. Ανέλαβα την ευθύνη μου, γιατί σε αυτή την αίθουσα επί ενάμισι χρόνο δεν έχει πει κανείς ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Ζητάω συγγνώμη απ’ όσους θα ήθελαν κάτι περισσότερο και δεν το πέτυχα. Ούτε η λέξη «συγγνώμη» έχει ακουστεί σε αυτή την αίθουσα», είπε στο Live News.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντοθάνος, οι νεκροί της τραγωδίας είναι 104, ενώ το δικαστήριο έκανε λόγο για 102 νεκρούς.

«Η δικαστής μίλησε για 102 νεκρούς, γιατί τα διδυμάκια Χειρουβίμ δεν έχουν συγγενή πρώτου βαθμού εν ζωή να υποστηρίξουν την κατηγορία τους. Είναι απλά δύο αριθμοί, είμαστε απλά πλημμελήματα και τα διδυμάκια δεν μπορούν να υποστηρίξουν την κατηγορία της δολοφονίας τους».

«Ντροπή στο δικαστήριο που είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία να τιμωρήσει κάποιους υπεύθυνους για κάτι και δεν το έκανε. Θα έρθουν άλλα Τέμπη, άλλες τραγωδίες, δεν ξέρουμε ποιανού τα παιδιά θα είναι στην επόμενη τραγωδία. Εύχομαι οι τύψεις να τους κάνουν να τρελαθούν και να τους μισήσουν τα παιδιά τους», είπε.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved