Stradă surpată în Slănic Prahova. Perimetrul de siguranţă a fost extins și s-au alocat spaţii pentru cazarea persoanelor evacuate

Stradă surpată în Slănic Prahova. Perimetrul de siguranţă a fost extins și s-au alocat spaţii pentru cazarea persoanelor evacuate

Pericol uriaș la Slănic, în județul Prahova. O stradă s-a surpat, pur și simplu, iar în asfalt au apărut cratere uriașe. Cel mai mare risc este ca locuințele a sute de oameni aflate în apropiere să fie distruse, dacă surparea continuă. Întreaga localitate stă pe un zăcământ uriaș de sare, unde se fac exploatări, iar specialiștii avertizează că fenomenul ar putea continua. Autoritățile fac acum verificări și, ca măsura de precauție, au început evacuările locatarilor.

Strada 23 August din Slănic Prahova s-a prăbușit. Sursa foto: phonline.ro

UPDATE ora 21:35

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocat ca urmare a evenimentului petrecut în localitatea Slănic, județul Prahova și după evaluarea preliminară efectuată de experții cooptați în gestionarea acestei situații de urgență, au fost adoptate următoarele măsuri preventive:

– Extinderea perimetrului de siguranță, prin evacuarea unei scări de bloc a unui imobil din vecinătate, a postului de poliție și a unui operator economic;

– Interzicerea completă a traficului, atât rutier, cat și pietonal în zona perimetrului de siguranță;

– Efectuarea zilnică de măsurători de specialitate pentru a se determina dacă terenul continuă să se deplaseze;

– Inițierea demersurilor necesare pentru efectuarea expertizei de specialitate care are ca scop stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului;

– Monitorizarea permanentă a situației.

La nivelul autorității publice locale au fost identificate spații pentru cazarea persoanelor din imobilele evacuate, urmând ca în situația în care acestea vor solicita sprijin, să fie direcționate spre aceste locații. De asemenea, evenimentul este atent monitorizat la nivel central, iar echipaje operative ale IGSU, Poliției Române și ale Jandarmeriei Române sunt prezente la fața locului pentru gestionarea optimă a situației.

UPDATE ora 17:20

Prefectura Prahova anunţă, joi, că în zona în care o stradă s-a surpat în oraşul Slănic au fost montaţi martori pentru a se verifica mişcarea terenului.

“În urmă cu puţin timp, a luat sfârşit şedinţa operativă întrunită ca urmare a situaţiei de urgenţă generată de tasarea terenului şi formarea unui crater de aproximativ doi metri adâncime. La această şedinţă au participat: Grupa Operativă a DSU şi IGSU, reprezentanţi ai Poliţiei Române, ai Jandarmeriei Române, prefectul judeţului Prahova, primarul localităţii Slănic dar şi experţi de la Salina din Slănic. (…) Până la acest moment, 20 de persoane au fost evacuate preventiv din cele două blocuri, au fost montaţi martori care să indice dacă terenul se mişcă în continuare şi a fost creat un perimetru de siguranţă”, informează sursa citată.

Potrivit acesteia, în cadrul şedinţei au fost discutate aspecte ce ţin de eventuala adăpostire a persoanelor evacuate din cele două blocuri aflate în proximitate, dar şi convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, experţi în domeniu sunt în deplasare spre zona afectată, urmând să fie făcute evaluări în vederea identificării motivului tasării terenului.

Intervenţia este în dinamică.

UPDATE ora 16:00

Primarul din Slănic, Costea Daneluş spune că aşteaptă ca specialiștii de la București să se pronunțe cu privire la cauza care a dus la surparea străzii. Între timp, se caută soluții de cazare pentru cei 20 de locatari evacuați preventiv, scrie Agerpres.

“Voi convoca comitetul local pentru situaţii de urgenţă, am vorbit cu proprietarii de la bloc, amiabil, vom căuta să le găsim un spaţiu, dacă ei nu au unde să stea, pe la vecini, pe la prieteni. Aşteptăm specialiştii de la Bucureşti să ne spună ce se întâmplă. Aşteptăm specialiştii care sunt în geologie să ne dea verdictul”, a spus Costea Daneluş, care a adăugat că nu se ştie la acest moment ce a cauzat alunecarea de teren.

Pe lângă locatari, autoritățile au dispus ca și sediul Poliției, care se află tot în zona afectată, să fie evacuat preventiv. 

“Astăzi, în jurul orei 10:30, dispeceratul ISU Prahova a fost informat cu privire la faptul că în localitatea Slănic s-a produs o tasare a unui teren, în urma căreia s-a format un crater de aproximativ doi metri cu posibila afectare a mai multor imobile. Colegii s-au deplasat cu o autospecială de intervenţie pentru a verifica dacă se confirmă, situaţia se confirmă, iar urmare a acestui eveniment au fost date mai multe dispoziţii, printre care a fost trimisă şi grupa operativă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a IGSU pentru a sprijini toate activităţile de la faţa locului. La acest moment nu putem vorbi de o situaţie foarte gravă (…). Preventiv, a fost dispusă măsura evacuării a două imobile. Sediul Poliţiei a fost evacuat şi el preventiv. E vorba de 20 de persoane până la acest moment care, de bunăvoie, au înţeles necesitatea acestei evacuări”, a precizat, căpitan Toma Bogdan de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE ora 14:00

20 de persoane care locuiesc în blocurile din zona care s-a surpat au fost evacuate preventiv. Craterul de  2 metri adâncime, format pe o suprafață de peste 60 de mp, amenință imobilele din jur. În funcţie de evoluţia situaţiei, dar şi de concluziile specialiștilor vor fi dispuse şi alte măsuri, transmit autoritățile.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Alerta s-a dat joi dimineață, când o bucată importantă din strada 23 August din Slănic Prahova s-a surpat.

Imediat, strada a fost închisă total circulației, iar autoritățile locale au anunțat Prefectura Prahova și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Localnicii sunt îngroziți și se tem ca nu cumva surparea să ajungă la blocuri. Distanța de imobile, spune edilul orașului, este de aproximativ 40-60 de metri, iar fisurile continuă se se extindă.

“Nu ne putem da seama de suprafața afectată, nu știm ce este dedesubt. Din câte vedem, a fost vorba despre o cavernă. Circulația a fost oprită pe str. 23 August, așteptăm intervenția autorităților competente. Suprarea continuă, se extinde, apar noi crăpături”, a declarat pentru Telegrama primarului orașului Slănic, Costea Daneluș.

În Slănic Prahova urmează să ajungă și o echipă de specialiști de la București. 

“Având în vedere situația de urgență produsă în localitatea Slănic din județul Prahova, generată de tasarea terenului, urmată de formarea unui crater cu adâncimea de aproximativ 2 m pe o suprafață de peste 60 de mp, la nivelul MAI a avut loc o analiză prin care secretarul de stat, șef al DSU, dr. Raed Arafat, a dispus trimiterea la fața locului a unei echipe formată din personal DSU și IGSU, urmând ca aceasta să fie completată în cel mai scurt timp cu specialiști în domeniul construcțiilor și minieri. Totodată, a fost dispusă și măsura evacuării persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată până la efectuarea tuturor verificărilor de către specialiștii în domeniu”, au transmis reprezentanții DSU.

Cel mai probabil, surparea s-a produs din cauza zăcămintelor de sare din subteran.

Editor : Izabela Zaharia

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved