Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 14 Μαΐου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 14 Μαΐου

Σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου, η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ισιδώρου του Μάρτυρα του εν Χίω, του Αγίου Θεράποντα του Επισκόπου Κύπρου και του Αγίου Λεοντίου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Γιορτάζουν επίσης οι Άγιοι Αριστοτέλης και Λεόντιος.

Ο Άγιος Ισίδωρος ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια.

Κάποια μέρα που η μοίρα του στόλου ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, καταγγέλθηκε στον Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ο ίδιος ομολόγησε την πίστη του και πήγε φυλακή. Ο πατέρας του τον παρακάλεσε θερμά να επιστρέψει στην ειδωλολατρία, αλλά ο Ισίδωρος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του. Τότε, οργισμένος αυτός, τον καταράστηκε και παρότρυνε το Νουμέριο να τον θανατώσει το συντομότερο. Ύστερα από διάφορα βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε.

Ο Άγιος Θεράπων έζησε τον 7ο ή αρχές του 8ου αιώνα, περιόδευσε ιεραποστολικά τη Μικρά Ασία και αργότερα έγινε επίσκοπος Κύπρου. Μαρτύρησε από Αγαρηνούς επιδρομείς[1][3]. Το λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ποιοι έχουν την ονομαστικής τους εορτή

Σήμερα γιορτάζουν οι:

  • Αριστοτέλης, Τέλης, Αριστοτελία
  • Θεράπων
  • Ισιδώρα, Δώρα, Ισίδωρος, Σιδέρης.
  • Λέανδρος, Λεάνδρα
CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved