Китай досі не підтвердив свою участь у саміті миру, попри згоду 50 країн

Китай досі не підтвердив свою участь у саміті миру, попри згоду 50 країн

Так, в Пекіні ще не визначилися з рішенням. Про це повідомила президентка Швейцарії під час пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, повідомляє 24 Канал.

Дивіться також ППО, безпекова угода та саміт миру: Зеленський озвучив теми для переговорів із Блінкеном

Хто підтвердив свою участь у Глобальному саміті миру

Вже через місяць у Швейцарі відбудеться Глобальний саміт миру. Відомо, що пів сотні країн та організацій підтвердили свою участь в заході. Цю інформацію швейцарському мовнику RTS у середу підтвердив речник Федерального департаменту закордонних справ і спорту країни Ніколя Бідо.

За словами Бідо, Швейцарія “наполегливо працює на дипломатичному фронті, щоб переконати тих, хто ще не оголосив про свою участь”, і розраховує на участь близько сотні запрошених сторін.

Наразі про свій приїзд заявили півсотні делегацій. Серед тих, хто вже підтвердив участь – голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської ради Шарль Мішель, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Представник швейцарського МЗС визнає, що організатори конференції задоволені відповідями, але очікують більшого.

Там є великі європейські країни, але ми також хотіли б мати якомога більше країн з Глобального Півдня, тому що ми хочемо відкритої дискусії про всі можливості та роздуми щодо миру в Україні. Тому ми хочемо мати кількість і репрезентативність Північ-Південь,
– пояснює Бідо.

Речник також зазначив, що Росії не буде на зустрічі.

“Ми не запрошували Росію, тому що росіяни постійно говорять, що їм це нецікаво. Ми перебуваємо на підготовчій фазі, ми не будемо укладати мир як такий у Bürgenstock, але ми дійсно хотіли б розпочати процес із залучення Росії. Тому підтримуємо з ними зв’язок”, – сказав Бідо.

Що обговорюватимуть на саміті миру: про що раніше говорив Шольц

  • Шольц розповідав, що на Глобальному саміті миру у Швейцарії не будуть вести переговори про закінчення війни. “У кращому випадку це буде початок процесу, який може призвести до прямих переговорів між Україною та Росією”, – розповів він.
  • За словами німецького лідера, у Швейцарії на заході будуть порушені інші питання. Зокрема, мовитиметься про безпеку атомних електростанцій, експорт зерна, питання обміну полоненими й необхідну заборону на використання ядерної зброї.
  • Шольц додав, що “так чи інакше, всі ці теми поки що на етапі зародження”.
CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved