В мач за историята: Усик нанесе първа загуба на Фюри и стана абсолютен шампион

В мач за историята: Усик нанесе първа загуба на Фюри и стана абсолютен шампион



© Reuters

Александър Усик пренаписа историята в професионалния бокс и стана първият абсолютен световен шампион в тежка категория от 25 години. Украинецът сложи край на царуването на Тайсън Фюри, като го победи в зрелищен мач в Саудитска Арабия.

Усик постигна успех с разделено съдийско решение (115-112, 114-113, 113-114) и е първият от 1999 г., който обединява титлите в тежката категория.

През целия двубой и двамата бяха на ниво, но Усик успя да прати в нокдаун съперника си в деветия рунд, което се оказа решаващо.

Дотук украинецът държеше поясите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO), а добавя към тях и титлата на Световния боксов съвет (WBC). Последният абсолютен шампион е Ленъкс Люис през 1999 г.

Усик става и едва вторият, който е бил абсолютен шампион в полутежка и тежка категория след Ивендър Холифийлд (през 1988 г. в полутежка категория и в периода 1990-92 при най-тежките).

Украинецът продължава да бъде непобеден в професионалната си кариера, като е с 22 победи от 22 срещи. Той нанесе първа загуба на Фюри, който дотук имаше 34 победи и едно равенство.

“Това е победа за моята страна, много хора се молеха за мен. Обичам ви. Моите хора ще са много щастливи, мисля че това е голяма победа. Посвещавам я на войниците, които бранят страната ми. Също така и на моят баща, който ме гледа отгоре и със сигурност се радва”, каза Усик след двубоя.

Фюри не призна поражението и обяви, че според него той е спечелил. “Вярвам, че аз съм победител, спечелих повече рундове. Не мисля, че направих грешка, ще се върна отново. Няма да се извинявам или да се оплаквам, готов съм за реванш”, каза Фюри.

Развитието на срещата

Двубоят започна с леко предимство за Усик, който се движеше добре и пласираше удари в тялото на Фюри. Британецът отговори със същото, но до третата част украинецът взимаше рундовете.

Постепенно Циганския крал започна да вдига темпото. Фюри пласираше много удари в тялото на Усик, правеше традиционните за него отклони и в същото време не позволяваше да бъде ударен.

Най-силен за него се оказа шестия рунд, когато разклати Усик с ъперкът.

След седмия рунд обаче превъзходството отново се обърна, като украинецът тръгна в атака. Първо той вкара ляво кроше право в лицето на Фюри, а след това разкървави носа му. Още в следващия рунд Усик отново намери целта, като по чудо Фюри не падна.

В мач за историята: Усик нанесе първа загуба на Фюри и стана абсолютен шампион

© Reuters

Британецът остана на краката си, но не можеше да се отбранява, а съдията започна да отброява, индикирайки, че това е нокдаун. Тогава обаче дойде и края на рунда, което спаси Фюри.

В следващата част Фюри не успя да потърси незабавен отговор, а Усик също беше малко по-пасивен. Двамата запазиха всичко за последната част, когато британският боксьор опита да бъде активен, но не успя да разклати съперника си.

Усик се пробва да завърши с нокаут, като пласира точни удари, но не и нокаутиращ.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved