Schelete antice dezgropate în Franța arată că victimele au fost sacrificate cu o metodă de tortură folosită și azi de mafia italiană

Schelete antice dezgropate în Franța arată că victimele au fost sacrificate cu o metodă de tortură folosită și azi de mafia italiană

Cu mai bine de 5.500 de ani în urmă, două femei au fost legate și, probabil, îngropate de vii într-un ritual de sacrificiu, folosind o metodă de tortură care se mai întâlnește și azi la mafia italiană, potrivit unei analize a scheletelor antice descoperite într-un sit arheologic din sud-vestul Franței, scrie CNN.

Cercetătorii au investigat poziția neobișnuită în care au fost găsite scheletele celor trei femei în 1985 în situl din localitatea Saint-Paul-Trois-Chateaux. Au ajuns la concluzia că două dintre ele au murit probabil în urma unei forme de tortură cunoscută ca „incaprettamento” – victima este legată de gât și de glezne așa încât ajunge să se sugrume singură din cauza poziției picioarelor.

Cercetătorii au studiat și schelete găsite în alte situri arheologice din Europa și au identificat alte 20 de cazuri similare. Această practică s-ar putea să fi fost destul de des întâlnită în perioada neolitică sau înspre finalul epocii de piatră, potrivit studiului publicat în revista Science Advances.

Cu toate că cercetătorii nu știu cum a murit a treia femeie, toate cele trei au fost îngropate deodată.

Locul de înmormântare al femeilor a fost aliniat cu răsăritul soarelui în timpul solstițiului de vară și cu apusul în timpul solstițiului de iarnă, ceea ce i-a făcut pe autorii studiului să creadă că oamenii se adunau în acest loc pentru a marca momentul în care se schimbă anotimpurile – un proces ce s-ar putea să fi implicat sacrificii umane.

Éric Crubézy a găsit scheletele din antichitate în 1985, dar abia acum a descoperit cum au murit victimele. Foto: Profimedia Images

„Există mereu ideea ca cineva să moară ca să crească recoltele”, a explicat Éric Crubézy, unul dintre autorii studiului și antropolog la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse, referindu-se la obiceiul sacrificiilor umane care apare și în alte culturi, precum cea incașă.

Crubézy a făcut parte și din echipa originală care a excavat situl arheologic în 1985, dar el și colegii săi au investigat alte cazuri de sacrificii asemănătoare abia când a venit pandemia de Covid-19.

Cercetătorii au mai descoperit alte 20 de cazuri probabile în care oamenii au fost sacrificați în același fel într-o perioadă de 2.000 de ani din neolitic.

„În diferite părți din Europa, era același tip de sacrificiu. Iar acest sacrificiu este foarte special pentru că este cumplit… și nu ai vărsare de sânge și nici oameni care au omorât pe alții, victimele se omoară singure”, a spus Crubézy.

În alte situri din Europa s-au descoperit atât bărbați, cât și copii sacrificați în același fel. Pe viitor, cercetătorii își propun să analizeze legăturile de familie dintre cele trei femei descoperite în Franța și să investigheze și alte ritualuri funerare neobișnuite observate în jurul altor morminte din același sit arheologic.

Editor : Raul Nețoiu

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved