Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет



© Велко Ангелов

Органът, който назначава, е органът, който уволнява – в случая президентът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не – БСП, “Възраждане” и “Има такъв народ” (ИТН) ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев. Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира по БНР преподавателят по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски” Наталия Киселова.

Опозицията иска невъзможен вот на недоверие на служебния кабинет, докато Пеевски и Борисов увъртат чий е

Опозицията иска невъзможен вот на недоверие на служебния кабинет, докато Пеевски и Борисов увъртат чий е

Всъщност исканията на опозицията са 2 – президентът да смени министър-председателя на служебното правителство, което е възможно, и дали е възможно на служебно правителство да се упражни такъв вид отговорност като вота на недоверие. Вотът е опит на опозицията да свали правителството. Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство.

Органът, който назначава, е органът, който уволнява – в случая президентът.

Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Президентът не е длъжен да се съобрази с това, но предвид краткото време до Великденската ваканция, вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на 2 от парламентарните групи.

Има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Из peшeниe №20/1992 г. :

Cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo ce нaзнaчaвa oт пpeзидeнтa и cъщecтвyвa дo избиpaнeтo нa пpaвитeлcтвo пo peдa, ycтaнoвeн в чл. 99 oт Koнcтитyциятa. Eтo зaщo cъдбaтa мy нe мoжe дa бъдe в зaвиcимocт oт peaлизиpaнa чpeз cpeдcтвaтa нa пapлaмeнтapния ĸoнтpoл пoлитичecĸa oтгoвopнocт. Cpeдcтвaтa нa пapлaмeнтapeн ĸoнтpoл, нe вoдят дo нaй-тeжĸaтa мy cтeпeн – глacyвaнe нa нeдoвepиe нa пpaвитeлcтвoтo.

Слyжeбнoтo пpaвитeлcтвo нe e oбeĸт нa пapлaмeнтapeн ĸoнтpoл, ĸoйтo цeли peaлизиpaнeтo нa пoлитичecĸa oтгoвopнocт.

(Източник: “Де факто“)

Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиерц Когато беше съставено правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти.

Премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на двама от министрите си.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved