Над 51 хил. зрелостници са подали заявление за явяване на матура по български език

Над 51 хил. зрелостници са подали заявление за явяване на матура по български език



© Анелия Николова, Капитал

Заявления за участие в задължителната матура по български език и литература са подали над 51 хил. зрелостници. Изпитът ще се проведе в над 750 училища в страната. В около 420 училища ще се проведе вторият задължителен изпит по профилиращ предмет, а в близо 220 училища – държавен зрелостен изпит по желание. Това е обсъдено по време на съвещание на образователния министър Галин Цоков с началниците на регионалните управления на образованието (РУО) в страната, съобщава Министерството на образованието.

Националното външно оценяване по български език и литература в 10-и клас ще остане на 10 юни. Предвижда се обаче то да се проведе в по-късен час – в 11 ч., вместо в първоначално предвиденото начало от 8 ч. Причината е, че на предишния ден ще се проведат предсрочните парламентарни избори и изборите за Европейски парламент, а училищата с изборни секции ще имат нужда от допълнително време, за да организират провеждането на изпита.

За първи път учениците, които не могат да се явяват на национално външно оценяване поради здравословен проблем, наложил болничен престой, поставяне под карантина или изолация, както и поради смъртен случай в семейството, ще имат възможност да се явят на съответния изпит на допълнителна дата. Конкретната дата за него ще се определи на база данните от подадените заявления. “Това е дълго чакана промяна в образователната ни система и трябва да разясним максимално добре на децата как и в какви случаи могат да се възползват от нея”, подчертава Галин Цоков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

От тази година седмокласниците ще имат повече време за работа по първата част от изпитите – така те ще разполагат със 75 мин. вместо с 60 мин., както досега. В теста по математика ще има две задачи повече с избираем отговор за сметка на две задачи по-малко с кратък свободен отговор. Повече за обновените варианти на изпитите след седми клас – четете тук.

За десетокласниците външното оценяване ще е по-практически ориентирано, а изпитът по български език и литература ще включва две задачи по-малко.

Миналогодишният випуск също има право на повишителна матура

Миналогодишният випуск също има право на повишителна матура

На предстоящите матури на 17 и 20 май завършилите през изминалата учебна година ще имат възможност да се явят повторно на един от изпитите, за да повишат оценката си. Желаещите да го направят ще трябва да подадат писмено заявление в образователната институция в срок между 24 и 26 април.

Предстои и широка дискусия с директорите на училища по подготвени важни проекти за документи – рамката за качество и стандарт за качество, промени в правила за дейността на регионалните управления на образованието. Друг документ, който ще се обсъди в системата, е визията за промените в учебните програми и в оценяването. Тези документи трябва да послужат за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, когато бъде избран новият парламент.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved