България влиза частично в Шенген. Въпроси и отговори за пътуващите

България влиза частично в Шенген. Въпроси и отговори за пътуващите



© Георги Кожухаров

От 31 март България става член на шенгенското пространство за свободно пътуване, но засега частично – по въздух и по море. Това означава, че отпада граничният контрол при пътувания със самолет между държави, които участват в споразумението. “Дневник” събра отговори на основните въпроси за пътуващите на и след тази дата.

Поне с 2 минути по-малко: големите летища обявиха пълна готовност за Шенген

Поне с 2 минути по-малко: големите летища обявиха пълна готовност за Шенген

Кои са държавите от Шенген?

Това са всички страни – членки на ЕС, с изключение на Кипър, където граничните проверки не са премахнати, и Ирландия, която не е член на Шенген. Пространството за свободно движение включва освен това и страните – членове на Европейската асоциация за свободна търговия (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). На 31 март към тях ще се присъединят частично и България и Румъния.

Какво ще се проверява, ако пътувам за страна от Шенген?

За пътниците до държава в Шенген отпада граничният контрол на летищата. Досега той ставаше чрез физическа проверка на личната карта или международния паспорт на гишетата на “Гранична полиция”.

С отпадането на контрола международният паспорт може да не се носи. Досега пътуващи и за шенгенската зона, които искаха да избегнат опашките, обикновено преминаваха с него през по-бързата машинна проверка и на българското, и на международното летище. Сега това вече не е ненужно.

Пътниците, които са се насочили към държава извън пространството, ще преминават през паспортна проверка, както досега. Отговорност на летищата е да осигурят отделни коридори за преминаване на едните и другите.

Какво се променя, когато пристигна в страна от Шенген?

Личните документи на пътниците, излетели от България, няма да бъдат проверявани и на летището, на което кацат. Те ще бъдат насочени направо към зоната за получаване на багажа и изход от летището, без да спират за граничен контрол. Ако летят транзит за страна извън Шенген, документите им ще бъдат проверени при напускане на шенгенското пространство.

Какво се променя, ако пристигам от държава от Шенген?

Най-важната промяна е, че личните документи на всички граждани, които пристигат от държави – членки на Шенген, няма да подлежат на проверка.

За пътниците, идващи от дестинация извън шенгенското пространство, процедурата по гранична проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата както досега.

Какво става с багажа?

Независимо от дестинацията на заминаване проверката на багажа остава. Този, който е чекиран, се оставя на обозначените гишета за целта, както и досега.

Ръчният се проверява, както и досега, заедно с физическата проверка на самия пътник.

Пристигащите от държави от Шенген направо ще бъдат насочени към получаване на багажа и изхода от летището. Това е направено чрез разделяне на потоците на самите международни летища – в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Кой проверява бордните карти?

Както и досега, достъпът до летищната зона за заминаване ще става чрез проверка на бордните карти, преди да се достигне до проверката за забранени предмети у пътниците и в ръчния багаж. Отскоро на летище “София” чекирането на бордната карта – независимо дали е разпечатана на хартия, или е в телефона, става през машини и не се налага да ги проверяват служители.

България влиза частично в Шенген. Въпроси и отговори за пътуващите

© Георги Кожухаров

Как се процедира, ако пътувам с дете?

След 31 март родител, който пътува с детето си без другия родител, няма да се налага да представя нотариално заверена декларация за съгласие детето да пътува в чужбина. Такава е практиката вътре в шенгенското пространство. Липсата на проверка не означава обаче, че детето може да пътува зад граница без международния си паспорт. При издаването му се изисква съгласието и на бащата, и на майката – именно това е моментът, в който двамата родители обявяват съгласието си детето им да пътува в шенгенската зона.

Има ли държави в Шенген, между които има граничен контрол?

Шенгенският кодекс – законодателството, което управлява шенгенската зона, позволява възстановяването на граничните проверки по вътрешните шенгенски граници, но само временно и като крайна мярка. Пътуващите могат да очакват документите им да бъдат проверени при пресичането на някоя от вътрешните граници.

В момента 8 от 27-те шенгенски държави прилагат такива проверки по част или по всичките си граници с други шенгенски държави:

Германия – с Полша, Чехия, Австрия и Швейцария заради миграционния натиск.
Австрия – с Чехия, Словения, Унгария и Словакия заради вторичното движение на мигранти в Централна Европа и по Балканския маршрут.
Италия – със Словения.
Словения – с Хърватия и с Унгария заради незаконната миграция.
Дания – с Германия заради опасността от тероризъм и шпионаж заради несигурността в Европа в резултат на руската инвазия в Украйна.
Норвегия – по всички фериботни връзки с шенгенски държави заради риска за критичната й инфраструктура и разузнавателната активност.
Швеция – по всичките си граници заради заплахата от ислямистки терористични групи.
Франция – по всичките си граници заради терористична заплаха.

До момента Германия е заявила, че ще засили и разшири проверките по границите си за времетраенето на европейското първенство по футбол.

Какво не се променя?

За пътниците, пътуващи до държави извън Шенген, процесът на паспортен и визов контрол остава такъв, какъвто е. Летищните власти напомнят, че времето за обработката им ще остане същото, каквото е и досега.

Граничният контрол остава при пътуване с автомобил. Например проверката на личните документи остава за пресичащите границата с Гърция и Румъния както на излизане, така и на влизане.

Членството в Шенген не отменя задължението гражданите да носят валиден документ за самоличност.

Как се пътува до и от Великобритания?

От 31 март 2024 г. няма да има промяна за пътуващите до и от Великобритания.

Какво означава влизането в Шенген “по вода”?

Европейската комисия разясни, че терминът се използва неточно и проверките по речните граници остават. Това важи включително за преминаването на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните. Пътниците и екипажите, пристигащи по море от България в Румъния (или обратно) на кораб, идващ от която и да е друга страна от Шенген, ще се считат за пътуващи с вътрешношенгенски морски транспорт.

България ще издава ли шенгенски визи?

Като страна от споразумението България ще издава шенгенски визи за чужденци от трети страни. Това означава, че ако чужденец пристигне в България с такава виза, ще може да пътува из цялото шенгенско пространство свободно. Изключение са гражданите на Руската федерация: има страни, които не признават техните шенгенски визи, издадени от друга държава.

През септември 2022 г. ЕС отмени споразумението с Русия за облекчено издаване на визи и практиката на шенгенските държави е много различна както като изисквани документи, така и по видовете визи, които се издават за туристически пътувания.

Четири държави – Литва, Латвия, Естония и Полша, прекратиха издаването на визи на граждани на Руската федерация, след като бяха използвани от граждани на тази страна като предмостие за пътуване във вътрешността на Шенген, а през декември 2023 г. Финландия затвори цялата си обща граница с Русия заради засилен миграционен натиск от Близкия изток.

Балтийските републики и Полша не допускат руснаци с шенгенски визи за кратък престой (туризъм, спорт, културни събития, посещение на приятели), независимо от коя шенгенска страна са издадени.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved