Перші F-16 можуть бути в Україні ще до початку літа, – прем’єр Бельгії

Перші F-16 можуть бути в Україні ще до початку літа, – прем’єр Бельгії

Про це заявив прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо під час другого дня саміту ЄС, передає кореспондентка 24 Каналу у Брюсселі.

Читайте також Перші українські пілоти закінчили навчання на F-16: здійснювали під керівництвом ВПС Британії

Україна може отримати літаки найближчим часом

Бельгія є частиною коаліції винищувачів F-16. Наразі українські пілоти проходять підготовку, але перші літаки можуть бути доставлені найближчим часом.

Ця коаліція F-16 важлива і залишається важливою, тому що ці F-16 також мають протиповітряний потенціал, і Бельгія відіграє в цьому дуже важливу роль. Саме ми забезпечуємо підготовку українських пілотів на наших літаках. Постачання першого літака з підготовленими пілотами може відбутися до літа цього року,
сказав де Кроо.

Бельгійський лідер також розповів, що у середу ввечері, 17 квітня, європейські партнери обговорювали шляхи посилення захисту українського неба. Зокрема Німеччина вже передає додаткову систему Patriot. Північноатлантичний Альянс також закликає передати наявні системи ППО для України, оскільки це принесе більше користі, ніж їхнє зберігання в Європі.

Надання Україні F-16: актуальні новини

  • Міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен в ексклюзивному коментарі 24 Каналу заявив, що його держава, ймовірно, першою передасть Україні F-16. Він зазначив, що влітку 2024 року наша держава отримає перші шість західних винищувачів. За словами міністра, уряд Данії мав “чудову співпрацю з Україною” щодо цих питань.
  • Норвегія обіцяє Україні F-16 із найновішим озброєнням. За словами міністра закордонних справ Норвегії Еспена Барта Ейде, такі винищувачі зможуть бити за лінією фронту. Наразі Норвегія разом з колегами з Данії та Нідерландів проводить підготовку українських пілотів.
  • Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що разом з обіцяними додатковими шістьма F-16 ЗСУ отримають загалом 24 винищувачі.
  • Українські пілоти проходять завершальний етап навчання на F-16 у Данії та США. Там вони зокрема вчаться збивати ракети і “Шахеди”. Фактично пілоти на навчанні відпрацьовують ті завдання, з якими вони матимуть справу в Україні.
CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved