ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ! ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – Ο ΠΟΡΝΟΜΠΑΙΝΤΕΝ, ΑΦΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΑΡΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ

ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ! ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – Ο ΠΟΡΝΟΜΠΑΙΝΤΕΝ, ΑΦΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΑΡΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ

Στο αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο αποτυπώνεται τις τελευταίες ώρες το επικίνδυνα οξυμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή μετά την κατάληψη του ισραηλινού πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης κι ενώ τα βλέμματα τςη διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα σε μια αναμενόμενη, ευρείας κλίμακας επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Όπως έχει γίνει γνωστό από τα διεθνή ΜΜΕ, που επικαλούνται την τελευταία ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος διακόπτει ταξίδι του, αυτό το Σαββατοκύριακο, για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόδρος των ΗΠΑ θα έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η ισραηλινή θέση 

Λίγες ώρες μετά το ρεσάλτο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

 Νωρίτερα, ο Ισραελ Κατζ είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για πειρατεία.

Το χρονικό της κατάληψης

Σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Associated Press, έχει καταγραφεί η στιγμή της εφόδου των Ιρανών, οι οποίοι προσέγγισαν με ελικόπτερο το πλοίο MSC Aries ενώ αυτό έπλεε στα στενά του Ορμούζ.

Στο βίντεο, κατά το ΑΡ, ακούγεται ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου αρχικά να φωνάζει «μην βγείτε έξω» και στη συνέχεια να δίνει οδηγίες να κατευθυνθούν στη γέφυρα ενώ συνεχιζόταν η αποβίβαση των Ιρανών.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με το Associated Press το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο η οποία αποτελεί τμήμα του Zodiac Group του Ισραηλινού μεγιστάνα, Εγιάλ Όφερ, ο οποίος επισκέπεται συχνά την χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το τελευταίο στίγμα του MSC Aries ήταν στο Ντουμπάι έχοντας προορισμό τα Στενά του Ορμούζ καθώς στη συνέχεια ο αναμεταδότης δεδομένων είχε απενεργοποιηθεί, πρακτική συνηθισμένη για πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ και πλέουν στην περιοχή, όπως σημειώνουν οι Times of Israel.

H κατάληψη του πλοίου έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται στο «κόκκινο» καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για χτύπημα-απάντηση μετά την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία της στη Δαμασκό στην οποία είχαν σκοτωθεί Ιρανοί.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε «οι απειλές για επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι αξιόπιστες και πραγματικές», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης. Όπως ανέφερε, ο Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε κατ’ επανάληψη από την ομάδα εθνικής ασφάλειας και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί».

Σε κάθε περίπτωση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση με οποιοδήποτε όπλο προς το Ισραήλ, εάν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, σημειώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών εν αναμονή ενός ιρανικού χτυπήματος. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα αποκρούσει επιθέσεις καταρρίπτοντας drones και επιθετικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εκτοξεύσει οι Χούθι από την Υεμένη προς το Ισραήλ. Αμερικανικές πηγές σημειώνουν ότι και οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν drones και πυραύλους που θα κατευθύνονται προς το βόρειο Ισραήλ, ανάλογα με το σημείο από το οποίο θα έχουν εκτοξευθεί.

Ο στρατηγός των Αμερικανικής Διοίκησης στην περιοχή, Έρικ Κουρίλα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή ηγεσία για το θέμα και χθες, είχε συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των IDF, στρατηγό Χερζί Χαλεβί και με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ. Ταυτόχρονα, με σειρά επαφών του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, παροτρύνει Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Διπλωματικές προσπάθειες

Για μια ακόμα φορά τις τελευταίες μέρες οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρότρυναν το Ισραήλ να μην κλιμακώσουν την ένταση με ένα προληπτικό πλήγμα προς το Ιράν. Άλλωστε, η ιρανική επίθεση αναμένεται ως απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό, την προηγούμενη εβδομάδα και καθώς η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με ομολόγους του στην περιοχή, στοχεύοντας στην αύξηση της διπλωματικής πίεσης προς την Τεχεράνη ώστε να μην επιτεθεί στο Ισραήλ. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης μίλησε χθες με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφαντί γι’ αυτό το λόγο, όπως έκανε γνωστό χθες το State Department.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν κυρώσεις σε τέσσερις ηγέτες της Χαμάς για στρατιωτικές επιχειρήσεις με drones σε Γάζα και Λίβανο, καθώς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, Μάθιου Μίλερ, «αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς έχουν χρησιμοποιήσει στρατιωτικά λογισμικά και μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα για να διευκολύνουν τρομοκρατική βία σε πολλαπλά μέτωπα». Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν τις προσπάθειες της Χαμάς για αποσταθεροποίηση με τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς και να αναχαιτίσουν τους τρομοκράτες της όπου και αν επιχειρούν, ακόμα και στο Διαδίκτυο».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μία ακόμη προσπάθεια να προειδοποιήσει την Τεχεράνη για τις συνέπειες που θα έχει εάν εξαπολύσει την αναμενόμενη επίθεση, έστειλε δραματικό μήνυμα: «Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ. Μην το κάνετε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «είμαστε αφοσιωμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα βοηθήσουμε στην υπεράσπισή του και το Ιράν δεν θα πετύχει». Ερωτηθείς πόσο άμεση μπορεί να είναι μια ιρανική επίθεση αντιποίνων κατά του Ισραήλ, ανέφερε ότι δεν θέλει να εισέλθει σε απόρρητες πληροφορίες, αλλά πιστεύει ότι θα γίνει αργά η γρήγορα.

Η απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή, προκαλεί εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, την ώρα που μένει να απαντηθεί το εάν θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά.

Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ» είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στον στενό σύμμαχό του, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται πως ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση στο νότιο ή το βόρειο τμήμα του, την ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, παροτρύνει Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα εντεινόμενων εντάσεων και υπό τον φόβο επαπειλούμενων χτυπημάτων, χώρες όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Αυστραλία, προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο σε Ισραήλ και Ιράν.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved