Απαντήσεις για την ενδεχόμενη αποστολή ελληνικών Patriot και S-300 στην Ουκρανία, ζητά ο Αποστολάκης από τον Δένδια

Απαντήσεις για την ενδεχόμενη αποστολή ελληνικών Patriot και S-300 στην Ουκρανία, ζητά ο Αποστολάκης από τον Δένδια

 Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας – Τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, δημοσίευμα του Militaire.gr για ενδεχόμενη αποστολή στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας της χώρας μας.

Προς το Προεδρείο της Βουλής κατέθεσε αναφορά ο βουλευτής Επικρατείας – Τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης το δημοσίευμα του Militaire.gr, στο οποίο γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από πλευράς Ε.Ε. στην χώρας μας αλλά και στην Ισπανία για αποστολή συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, και πιο συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τα συστήματα Patriot και S-300, με την αιτιολογία ότι οι δύο αυτές χώρες δεν αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή και ως εκ τούτου δεν έχουν ανάγκη τα προαναφερθέντα συστήματα αεράμυνας.

Στην αναφορά του ο κ. Αποστολάκης σημειώνει χαρακτηριστικά «Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες χρήζουν άμεσης απάντησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό και σημαντικό και αφορά άμεσα την αμυντική ικανότητα και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Είναι δε εξαιρετικά επικίνδυνο να παραβλέπουμε την ύπαρξη και την πάγια τακτική του εξ ανατολών γείτονά μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας και για το τι συνιστά αντιμετώπιση άμεσης απειλής»

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς καθώς και σχετικό δημοσίευμα:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Δημοσιεύματα για ενδεχόμενη αποστολή ελληνικών συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.

Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας ηλεκτρονικό δημοσίευμα του Militaire.gr, στο οποίο αναδημοσιεύεται είδηση των Financial Times σχετικά με πιέσεις που ασκήθηκαν στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα και επανήλθαν ως θέμα και κατά την Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. στις 22.04.24 στο Λουξεμβούργο. Οι δημοσιευμένες πληροφορίες κάνουν αναφορά για ευρωπαϊκές πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας και στην Ισπανία να  παραχωρήσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά συστήματα και συγκεκριμένα συστήματα Patriot αλλά και S-300, με αιτιολογία ότι οι δύο χώρες διαθέτουν μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων, τα οποία σύμφωνα με κάποιους ηγέτες της Ε.Ε. δεν τα έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα δε αναφέρει το δημοσίευμα ότι «Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν περισσότερα από 12 συστήματα Patriot, αλλά και κάποια ακόμη συστήματα, όπως τα S-300, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τους επισήμαναν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή». Επίσης αναφέρει το δημοσίευμα ότι διπλωματική πηγή των Financial Times ανέφερε χαρακτηριστικά : «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει (σ.σ. τα συστήματα αεράμυνας), όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη».

Είναι δε ιδιαίτερα ανησυχητικό και άλλο ένα σημείο του δημοσιεύματος, συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Η Ουκρανία φαίνεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα εν λόγω συστήματα, ιδιαίτερα για τα S-300 που διαθέτει η Ελλάδα, καθώς παραμένουν αποτελεσματικά και ο ουκρανικός στρατός γνωρίζει πως να τα χρησιμοποιεί, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση.»

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες χρήζουν άμεσης απάντησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό και σημαντικό και αφορά άμεσα την αμυντική ικανότητα και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Είναι δε εξαιρετικά επικίνδυνο να παραβλέπουμε την ύπαρξη και την πάγια τακτική του εξ ανατολών γείτονά μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας και για το τι συνιστά αντιμετώπιση άμεσης απειλής.

Επισυνάπτεται το σχετικό δημοσίευμα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 23.04.2024

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αποστολάκης Ευάγγελος

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved