ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΟΠΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΖΕΛΕΝΣΚΙ – ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΟΠΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΖΕΛΕΝΣΚΙ – ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Το μεσημέρι της 8ης Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκε ότι η συριακή κυβέρνηση απώλεσε τον έλεγχο της Δαμασκού από τις προελαύνουσες δυνάμεις της παραστρατιωτικής ομάδας Al Nusra Front και των ακραίαων ισλαμιστών μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Η κατάρρευση της εξουσίας του κόμματος Μπάαθ στη Συρία, μετά από περισσότερα από 60 χρόνια, αποτελεί στρατηγικής σημασίας τομή για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας.
Η Δαμασκός, που για πάνω από μισό αιώνα βρισκόταν εκτός της δυτικής σφαίρας επιρροής, είχε αναδειχθεί σε αντίπαλο του Ισραήλ και της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις όλα αλλάζουν και μια πιθανή συνέπεια της κατάληψης της Συρίας από παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι η μεταφορά των εκτενών οπλικών αποθεμάτων σοβιετικής, ρωσικής και βορειοκορεατικής προέλευσης της χώρας στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία, που έχει αντιμετωπίσει έλλειψη στρατιωτικού εξοπλισμού συμβατού με τα σοβιετικά πρότυπα, θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια τέτοια ενίσχυση για την ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμης.

Η στρατιωτική κληρονομιά της Συρίας και οι δυνατότητες μεταφοράς στην Ουκρανία

Από τη δεκαετία του 1950, η Συρία υπήρξε σημαντικός υποδοχέας του σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού και διέθετε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις αρμάτων μάχης παγκοσμίως.
Η μεταφορά μέρους αυτών των αποθεμάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη μαχητική ικανότητα του ουκρανικού στρατού.
Η Συρία είχε αποκτήσει αρχικά τα άρματα μάχης T-62 τη δεκαετία του 1970, ενώ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, παραδόθηκαν μεγάλοι αριθμοί T-72, τα οποία έδωσαν στρατηγικό πλεονέκτημα στον συριακό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο.
Στη δεκαετία του 2010, η Συρία παρέλαβε T-90 και αναβαθμισμένα T-62M από τη Ρωσία ως στρατιωτική βοήθεια.
Η συνολική δύναμη αρμάτων μάχης της Συρίας εκτιμάται σε πάνω από 4.000 οχήματα, εκ των οποίων περισσότερα από 1.000 είναι T-72 και T-62.
Παρόλο που το παλαιότερο T-55 εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των συριακών τεθωρακισμένων δυνάμεων, τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν υποστεί σημαντικές αναβαθμίσεις, όπως η ενσωμάτωση συστημάτων ελέγχου πυρός από τη Βόρεια Κορέα.

Άλλα στρατιωτικά αποθέματα και η πιθανή σημασία τους στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κόντρα στη Ρωσία

Πέρα από τα άρματα μάχης, οι συριακές αποθήκες περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συστημάτων πυροβολικού, σοβιετικού και βορειοκορεατικού σχεδιασμού βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και πυρομαχικά πυροβολικού διαμετρήματος 152mm.
Αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού.
Επιπλέον, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-24 τα οποία μέχρι πρότινος βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του συριακού, και αποτελούν τη βάση της αεροπορίας της Ουκρανίας, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αναπλήρωση των ουκρανικών απωλειών.

Η επανάληψης της Ιστορίας ως φάρσας…

K41A8425_2

Η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού ηττημένων καθεστώτων σε στρατηγικούς εταίρους δεν είναι κάτι πρωτοφανές.
Μετά την πτώση της λιβυκής κυβέρνησης το 2011, μεγάλα αποθέματα σοβιετικών όπλων διοχετεύθηκαν από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών σε αντικαθεστωτικούς μαχητές στη Συρία.
Το ίδιο σενάριο φαίνεται πιθανό να επαναληφθεί, με τη Συρία αυτή τη φορά να αποτελεί την πηγή για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved