Το Φαράγγι των Καμπιών. Η άγνωστη καταπράσινη διαδρομή με τους καταρράκτες και το κάστρο της Ωριάς στη Χίο. Δείτε από ψηλά (drone)

Το Φαράγγι των Καμπιών. Η άγνωστη καταπράσινη διαδρομή με τους καταρράκτες και το κάστρο της Ωριάς στη Χίο. Δείτε από ψηλά (drone)

Το Φαράγγι των Καμπιών, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Χίου και ονομάζεται έτσι από το χωριό Καμπιά, στους πρόποδες του Παλιναίου όρους. 

Αποτελεί από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού, καθώς από εκεί περνάνε ρυάκια, τα οποία εκβάλλουν στο Αιγαίο.

Στην Καμπιά υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στο Φαράγγι. Διασχίζοντάς το, μπορεί κανείς να ακούσει το τρεχούμενο νερό, αλλά όχι να το δει, λόγω της πυκνής βλάστησης.

Γεφυράκι στο μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι των Καμπιών. Πηγή: Chiosphotos.gr

Το μονοπάτι οδηγεί σε ένα ποτάμι, όπου υπάρχει μια μικρή τοξωτή γέφυρα, ενώ δημιουργείται και ένας μικρός καταρράκτης. Η διαδρομή παράλληλα με το ποτάμι διαρκεί αρκετή ώρα. Ο επισκέπτης συναντά πυκνή βλάστηση πυκνή βλάστηση από πεύκα, πλατάνια, αγριοτριανταφυλλιές.

Προχωρώντας, υπάρχει ένα δεύτερο γεφύρι, το οποίο οδηγεί σε καλλιεργημένες εκτάσεις, αφήνοντας πίσω το ποτάμι. Με την ανηφόρα που σχηματίζεται, ο επισκέπτης αντικρίζει πανοραμική θέα με πλατάνια και άλλα φυτά, κατά μήκος του τρεχούμενου νερού. Επιπλέον, βλέπει και ένα βραχώδες τοπίο, το οποίο κοσμούν πεύκα.

Καταρράκτης στο Φαράγγι των Καμπιών. Πηγή: Chiosphotos.gr

Στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου υπάρχει το κάστρο της Ωριάς. Εκεί δεσπόζει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Το κάστρο αποτελεί μεσαιωνικό οχυρό, το οποίο εκμεταλλεύεται τη στρατηγική θέση του βράχου.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει μόνο τα τείχη, καθώς δε διασώζονται οι εσωτερικές εγκαταστάσεις. Λέγεται ότι στη θέση της εκκλησίας υπήρχε κάποιο κεντρικό κτίριο, το οποίο χτίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Συνεχίζοντας, το μονοπάτι κατηφορίζει και φτάνει στο ποτάμι. Εκεί, βρίσκεται ένα μικρό φράγμα, από το οποίο ξεκινά το πέτρινο αρδευτικό αυλάκι που οδηγεί το νερό στα περιβόλια. Προχωρώντας κατά μήκος του ποταμιού, αντικρίζει κανείς τις ξερολιθιές των περιβολιών. Κοντά, υπάρχει ένα αρδευτικό αυλάκι που κατευθύνεται στη θάλασσα.

Η μορφολογία του μονοπατιού δεν επιτρέπει τη χρήση οποιουδήποτε μέσου, καθιστώντας το ιδανικό προορισμό για πεζοπόρους.

Δείτε από ψηλά το Φαράγγι των Καμπιών μέσα από τα πλάνα που εξασφάλισε ο συνεργάτης μας Κωνσταντίνος Αναγνώστου από το Chiosphotos.gr

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved