Η ταινία «The Teachers’ Lounge» κέρδισε το Βραβείο Κοινού LUX 2024

Η ταινία «The Teachers’ Lounge» κέρδισε το Βραβείο Κοινού LUX 2024

Το «The Teachers’ Lounge» του Γερμανού σκηνοθέτη Ilker Çatak κέρδισε το Βραβείο Κοινού LUX 2024, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η ταινία, γερμανικής παραγωγής, αφηγείται την ιστορία της Κάρλα, μιας νεαρής δασκάλας Γυμνασίου, που ξεχωρίζει από τους συναδέλφους της λόγω του ιδεαλισμού της. Όταν μια σειρά άλυτων κλοπών διαταράσσει το κλίμα μεταξύ του διδακτικού προσωπικού, η Κάρλα αποφασίζει να τις ερευνήσει. Με τη βοήθεια μιας κρυφής κάμερας και προς έκπληξη όλων, εκθέτει τον κλέφτη, αλλά η αποκάλυψή της εξαπολύει δυνάμεις που καταλήγουν εκτός ελέγχου και φέρνουν την Κάρλα αντιμέτωπη με ένα αδιέξοδο δίλημμα.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία) δήλωσε: «Ο πολιτισμός και ειδικά ο κινηματογράφος διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εδραίωση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητάς μας. Οι αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας είναι οι ίδιες με εκείνες που απεικονίζονται στις σημερινές ταινίες. Σήμερα, θυμόμαστε μαζί πόσο πολύτιμη και εύθραυστη είναι η δημοκρατία, ιδίως τώρα που οι ευρωπαϊκές εκλογές απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες.»

Ο Mike Downey, επίτιμος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σχολίασε: «Όλοι οι υποψήφιοι ήταν νικητές κατά την άποψή μας, και όλες οι ταινίες εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι ο κινηματογράφος όχι μόνο ενισχύει τη φαντασία αλλά δείχνει ολόκληρο τον κόσμο μας σε πολλαπλές οπτικές γωνίες και έχει τη δύναμη να διευρύνει το όραμα και τη σκέψη μας. Αρκεί να δούμε τις πέντε υποψήφιες ταινίες για το φετινό βραβείο – σπουδαία έργα τέχνης που είναι ποικιλόμορφα, διασκεδαστικά και κοινωνικά αφοσιωμένα στον κόσμο στον οποίο ζούμε.»

Ο συν-συγγραφέας και σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας İlker Çatak, ο συγγραφέας Johannes Duncker και ο παραγωγός Ingo Fliess δήλωσαν: «Εκφράζουμε την θερμή μας ευγνωμοσύνη προς το κοινό μας και τα αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μας τιμά βαθύτατα η ευρεία υποδοχή της ταινίας μας μεταξύ των θεατών στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των εκπαιδευτικών ως οι αφανείς ήρωες της κοινωνίας μας. Με απόλυτο σεβασμό, αφιερώνουμε αυτό το βραβείο σε αυτούς.»

Οι άλλες τέσσερις ταινίες που διαγωνίστηκαν στην τελική φάση για το βραβείο ήταν οι: «20 000 Species of Bees» της Ισπανίδας σκηνοθέτιδας Estibaliz Urresola Solaguren, «Fallen Leaves» του Φινλανδού σκηνοθέτη Aki Kaurismäki, «On the Adamant» του Γάλλου σκηνοθέτη Nicolas Philibert, «Smoke Sauna Sisterhood» της Εσθονής σκηνοθέτιδας Anna Hints.

Η νικήτρια ταινία επελέγη συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού και των ευρωβουλευτών, σε αντιστοιχία 50%.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved