Τι είναι αυτοί οι κύκλοι που μπήκαν στους δρόμους -Τι πρέπει να κάνεις όταν τους δεις

Τι είναι αυτοί οι κύκλοι που μπήκαν στους δρόμους -Τι πρέπει να κάνεις όταν τους δεις

Δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης ότι οι μοτοσικλετιστές είναι πιο πιθανό να αποκομίσουν τραυματισμό σε περίπτωση που εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα από τους οδηγούς αυτοκινήτων, κάτι που επιτάσσει να είναι ιδιαίτερα πιο προσεκτικοί όταν κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο.

Ακόμα και αν δεν υποπέσουν οι ίδιοι σε κάποιο οδηγικό λάθος, μπορεί να αποτελέσουν θύματα της ασυνείδητης οδηγικής συμπεριφοράς ορισμένων οδηγών ΙΧ που δείχνουν να μην… υπολογίζουν τα δίκυκλα.

Η ασφάλεια των μοτοσικλετιστών έχει αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας που το 2016 έθεσε σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πιλοτικό πρότζεκτ, με φόντο την αποτροπή τέλεσης δυσάρεστων οδικών συμβάντων σε επαρχιακούς δρόμους με συνεχείς κλειστές στροφές.

Ειδικότερα, σε 8 απότομες καμπές τοποθετήθηκε οριζόντια σήμανση – υπό τη μορφή είτε κύκλων, είτε επιπλέον διακεκόμενων γραμμών, είτε γραμμών τύπου ζικ ζακ – ώστε να επισημαίνεται στους μοτοσικλετιστές η ιδανική απόσταση από την κεντρική διαχωριστική λωρίδα.

Ένας μοτοσικλετιστής, λοιπόν, που κινείται σε μια κλειστή αριστερόστροφη καμπή, εφόσον δεν «πατάει» πάνω σε αυτή την οριζόντια οδική σήμανση δεν κινδυνεύει να χτυπηθεί από τα οχήματα που κινούνται στην αντίθετη λωρίδα.

κύκλοι στους δρόμους

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κλειστές στροφές, το σώμα και το κεφάλι ενός μοτοσικλετιστή προεξέχει, κάτι που τον καθιστά εκτεθειμένο στα μεγάλα οχήματα ή φορτηγά και λεωφορεία που ενδέχεται να κινούνται εκτός των ορίων της λωρίδας τους, στο αντίθετο ρεύμα.

Το παραπάνω πιλοτικό πρότζεκτ κρίθηκε εκ του αποτελέσματος επιτυχές, μιας και στις εν λόγω 8 στροφές, ο αριθμός των τροχαιών ατυχημάτων μειώθηκε κατά 42%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανωτέρα θετικά απτά αποτελέσματα έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και πολλών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, όπου δοκιμάζεται η εν λόγω οδική σήμανση σε δύο στροφές, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου.

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved