Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας συνεχίζουν να προελαύνουν στα σημεία του φλέγοντος μετώπου, καταγράφοντας νίκες, την ώρα που διπλωματικά επικρατεί «παγωμένη σιωπή» μετά το χτύπημα των Ουκρανικών δυνάμεων του Volodymyr Zelenksy στο σημείο εκτόξευσης των τρομερών πυραύλων Oreshnik, που προκάλεσαν σοκ και δέος σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ πέραν την ανυπολόγιστης ζημιάς που επέφεραν στο Κίεβο.
Οι ψυχραιμότερες πολιτικές φωνές μιλούν για διαπραγματεύσεις, ο στριμωγμένος Ουκρανός πρόεδρος, ρίχνει λάδι στην φωτιά επιδιώκοντας ξεκάθαρα μια ανοιχτή εμπλοκή Ρωσίας ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλο τον κόσμο.
Το χτύπημα στη βάση των τρομερών πυραύλων Oreshnik δεν αιφνιδίασε την Ρωσία.
Περίμενε ότι οι Ουκρανοί θα επιχειρούσαν να την χτυπήσουν.
Υπενθυμίζεται πως στις 5 Δεκεμβρίου 2024, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν στο χώρο δοκιμών Kapustin Yar στην περιοχή του Astrakhan, από όπου εκτοξεύτηκε ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik κατά της Ουκρανίας.
Το ουκρανικό drone καταρρίφθηκε και μόνο η πύλη στην είσοδο του χώρου δοκιμών υπέστη ζημιά από την έκρηξη.
Ακολούθησε…
Άλλη μια απελπισμένη επίθεση του ουκρανικού στρατού σε ρωσικό έδαφος που αποκρούστηκε.
Τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου, 33 ουκρανικά drones καταστράφηκαν πάνω από τέσσερις δυτικές περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Κριμαίας.
Η χερσόνησος δέχτηκε συνδυασμένη επίθεση.
Οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν τη Γέφυρα της Κριμαίας με μη επανδρωμένα σκάφη.
Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον οκτώ σκάφη καταστράφηκαν, ενώ δεν υπάρχει ζημιά στη γέφυρα.
Με τη σειρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν το ουκρανικό μέτωπο και τα μετόπισθεν με χτυπήματα ακριβείας, καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές, αεροδρόμια, αποθήκες και κόμβους επιμελητείας σε καθημερινή βάση, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να μην μπορούν πλέον να αντισταθούν στα πεδία των μαχών.
Οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις των πολεμικών ομάδων του «Νότου», έπληξαν το μεσαίου βεληνεκούς ουκρανικό αναγνωριστικό πλοίο USS «Simferopol», ανοιχτά της Οδησσού.
Στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που κυκλοφορεί στο κοινωνικό δίκτυο Χ, διακρίνονται τα αστραπιαία πλήγματα που υπέστη το νεότερο πλοίο του Στόλου του ουκρανικού Ναυτικού.
Το USS «Simferopol» είχε περιορισμένες επιθετικές δυνατότητες αλλά έπαιζε καίριο ρόλο στις επιθέσεις των Ουκρανών με θαλάσσια drones κατά πλοίων του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Τον τρομερό Oreshnik και ρωσικά πυρηνικά αποκτά η Λευκορωσία – Putin, Lukashenko υπέγραψαν Συνθήκη Ασφάλειας με νέο δόγμα κοινής άμυνας
Η Ρωσία και η Λευκορωσία θωρακίζουν την κοινή τους άμυνα με την υπογραφή μιας νέας Συνθήκης Εγγυήσεων Ασφαλείας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου του Κράτους της Ένωσης μεταξύ των δύο χωρών.
Το έγγραφο της Συνθήκης «καθορίζει τις αμοιβαίες συμμαχικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της άμυνας, της προστασίας της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της συνταγματικής τάξης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, την ακεραιότητα και το απαραβίαστο των εδαφών τους, με τη συμμετοχή όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων».
Πρωτοφανές επίπεδο στρατηγικής συμμαχίας και συντονισμού δυνάμεων – Συμφώνησαν στην ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Oreshnik στη Λευκορωσία.
«Υπογράφοντας την συνθήκη της ασφάλειας του Κράτους της Ένωσης και τη Διακυβερνητική Συνθήκη Εγγυήσεων Ασφάλειας, φτάνουμε σε ένα πρωτοφανές επίπεδο στρατηγικής συμμαχίας και συντονισμού των ενεργειών στη στρατιωτική σφαίρα», σημείωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Alexander Lukashenko.
«Η συνθήκη ορίζει αμοιβαίες συμμαχικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της άμυνας, την προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της συνταγματικής τάξης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, την ακεραιότητα και το απαραβίαστο των εδαφών τους και των εξωτερικών συνόρων του κράτους της Ένωσης, με τη συμμετοχή όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων.
Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία, μετά από πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας, θα αναπτυχθούν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Συμφώνησαν επίσης για την ανάπτυξη του πρόσφατα δοκιμασμένου πυραυλικού συστήματος Oreshnik στη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδοθεί στη χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Ενώ το σύστημα θα είναι μέρος των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων (RVSN), το Μινσκ έχει το δικαίωμα να καθορίζει ανεξάρτητα τους πιθανούς στόχους για χτυπήματα.
«Ένα θεμελιώδες έγγραφο» με την ασφάλεια το κύριο θέμα πλέον
Η Συνθήκη για τη δημιουργία μιας ένωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ανάλογη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπογράφηκε ακριβώς πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, στις 8 Δεκεμβρίου 1999, καθιστώντας τη σημερινή συνάντηση κατάλληλη ευκαιρία για να σηματοδοτήσει αυτό το ορόσημο.
«Πρόκειται πραγματικά για ένα θεμελιώδες έγγραφο, βάσει του οποίου η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν κάνει από κοινού πραγματικά εκτεταμένη δουλειά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα», σημείωσε ο Putin στη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου στο Μινσκ.
«Πρώτα και κύρια, η εμβάθυνση της ολοκλήρωσης στον κοινωνικοοικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, η ενοποίηση της νομοθεσίας των δύο χωρών, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξασφάλιση αξιόπιστης κοινής άμυνας και ασφάλειας».
Μεταξύ των απειλών είναι οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου και των πατρόνων του.
«Στον αμυντικό χώρο του κράτους της Ένωσης, λειτουργεί ένα ενιαίο σύστημα αεράμυνας και έχει δημιουργηθεί μια κοινή περιφερειακή στρατιωτική ομάδα», υπενθύμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Πρόσφατα, ενημερώθηκε και επικαιροποιήθηκε το Στρατιωτικό Δόγμα του Κράτους της Ένωσης.
Η έννοια της ασφάλειας, η οποία σκιαγραφεί εκτιμήσεις της τρέχουσας δύσκολης διεθνούς κατάστασης και καθορίζει κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων και απειλών, υποβλήθηκε προς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας. ”
«Η ιδιαίτερη ανησυχία μας, φυσικά, προκαλείται από την κατάσταση στην ευρωπαϊκή περιοχή, ιδιαίτερα, φυσικά, στην Ουκρανία», τόνισε ο Putin.
“Οι δυτικές χώρες κλιμακώνουν σκόπιμα τις εντάσεις.
Είναι αυτές που μας έφεραν στη σημερινή τραγωδία και συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση. Τέτοιες ανεύθυνες πολιτικές ωθούν τον κόσμο στο χείλος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης.”
Strategic Culture: Οι ΗΠΑ χάνουν από την Ρωσία παντού, έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και παίζουν την καταστροφή του κόσμου κορώνα – γράμματα…
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας χάνουν στον πόλεμο proxy, ενώ η Ρωσία εκπληρώνει με επιτυχία τους στόχους της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SVO), που ξεκίνησε, γράφει το Strategic Culture.
«Ο έμμεσος πόλεμος που προκάλεσε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πηγαίνει κατά τον χειρότερο τρόπο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους εταίρους τους.
Η Ρωσία κερδίζει κατά κράτος αυτόν τον πόλεμο, από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Μόσχα ξεκίνησε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να τερματίσει τη μακροπρόθεσμη, χαμηλής έντασης επιθετικότητα που χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας νεοναζιστικές τρομοκρατικές ταξιαρχίες.
Σημειώνεται ότι με φόντο τις αποτυχίες, πολεμικές και οικονομικές (με κυρώσεις που επέβαλε κατά της Ρωσίας) το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ανοίξει δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας στη Συρία με τη συμμετοχή ουκρανικών μονάδων σε τρομοκρατικές ενέργειες, μετά από αψυχολόγητες κινήσεις μέχρι την Νότια Σινική Θάλασσα.
Η Ρωσία αντιδρά με ψυχραιμία και μεθοδευμένες κινήσεις.
Τέλειωσαν τα ψέματα: Ο Biden παραδέχθηκε στο Κογκρέσο ότι 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες εστάλησαν να πολεμήσουν τη Ρωσία
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανέφερε στο Κογκρέσο την παρουσία 80.000 Αμερικανών στρατιωτών σε ευρωπαϊκές χώρες, που στάλθηκαν εκεί για να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την υποτιθέμενη ρωσική επιθετικότητα.
«Περίπου 80.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν τοποθετηθεί ή αναπτυχθεί σε χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν αναπτυχθεί για να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας και να αποτρέψουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Biden σε επιστολή προς τους ηγέτες και των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει δει πρωτοφανή δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά της σύνορα.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για τη συσσώρευση δυνάμεων του μπλοκ στην Ευρώπη, ειδικά από τη στιγμή που το μπλοκ υποστήριξε το καθεστώς του Κιέβου εν μέσω των επιθέσεων του στο Donbass.
Το ΝΑΤΟ έχει αλλάξει εντελώς την ανατολική του πτέρυγα από το 2014, όταν τότε δεν είχε ετοιμοπόλεμα στρατεύματα, να έχει δεκάδες χιλιάδες τώρα, όπως παραδέχτηκε πριν αναχωρήσει από την ηγεσία του ΝΑΤΟ ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Ryabkov (ΑνΥΠΕΞ): Η Ρωσία είναι ανοιχτή στον ειλικρινή διάλογο με τις ΗΠΑ, ο Trump…; επιμένει στην «ειρήνη μέσω δύναμης»;
Η Ρωσία είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος Donald Trump θα αδράξει αυτή την ευκαιρία, δήλωσε αργά την Παρασκευή 6/12 ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.
«Όσον αφορά εμάς, είμαστε ανοιχτοί στη διεξαγωγή ενός ειλικρινούς διαλόγου που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση των συμφερόντων», δήλωσε ο Ryabkov σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη kp.ru της ρωσικής Komsomolskaya Pravda.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η νέα κυβέρνηση [των ΗΠΑ] θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία», συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Ο Ryabkov επεσήμανε ότι «με δεδομένη την τρέχουσα [αμερικανική] κυβέρνηση, ο Trump και το στρατόπεδό του στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα, τηρώντας τις αρχές «πρώτα η Αμερική» και «ειρήνη μέσω δύναμης».
Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι αυτή η υψηλή και ισχυρή στάση δεν ταιριάζει στη Ρωσία.
Παίζει με τη φωτιά η Δανία, παραδίδοντας στην Ουκρανία μια δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16
Ο ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έγραψε σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Χ το Σάββατο 7/12, πως μια δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 έφθασε στην Ουκρανία από τη Δανία.
«Η δεύτερη παρτίδα των F-16 από τη Δανία έφθασε στην Ουκρανία.
Ένα υπόδειγμα ηγεσίας για την υπεράσπιση ζωών που ξεχωρίζει τη Δανία», έγραψε ο Zelensky στο X.
«Η δεύτερη παρτίδα των F-16 για την Ουκρανία από τη Δανία βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία», έγραψε ο Zelensky στο κανάλι του στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των μαχητικών που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen είχε προαναγγείλει από τις 19 Νοεμβρίου ότι η Κοπεγχάγη παρέδωσε έξι μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, ενώ άλλα 13 ήταν προς μεταφορά.
Τα μαχητικά F-16, ακόμη και αν οι δυτικές χώρες τα προμηθεύσουν στην Ουκρανία, δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Ο ηγέτης της Ρωσίας, τόνισε ότι εάν αυτά τα μαχητικά ξεκινήσουν από το έδαφος τρίτων χωρών, θα γίνουν νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, τα F-16 τα περιμένει την ίδια τύχη με τον άλλο δυτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε στο Κίεβο – η Ρωσία θα τα καταστρέψει.
Η Ρωσία πιστεύει ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνει στη διευθέτηση, εμπλέκει άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και είναι ένα «παιχνίδι με τη φωτιά».
Διπλό και κρίσιμο στοίχημα Scholz να ποντάρει σε κοινή στρατηγική στο θέμα «Ουκρανία» με τον Donald Trump
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να συμφωνήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump σε μια κοινή στρατηγική για την Ουκρανία, έχοντας ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του.
«Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να αναπτύξουμε μια κοινή στρατηγική για την Ουκρανία», δηλώνει ο καγκελάριος Scholz σε συνέντευξη που παραχώρησε στον εκδοτικό όμιλο Funke και η οποία δημοσιεύεται το Σάββατο 7/12.
Υπογραμμίζει πως θεωρεί υψίστης σημασίας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την άποψη του ουκρανικού λαού».
«Είναι κάτι που ξεκαθάρισα στον πρόεδρο (της Ουκρανίας) Zelensky κατά την επίσκεψή μου στο Κίεβο στις αρχές της εβδομάδας», συμπληρώνει.
Ο καγκελάριος Scholz επισημαίνει πως έχει συνομιλήσει «λεπτομερώς» με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και ότι το επιτελείο του βρίσκεται σε επαφή με τους συμβούλους του Trump.
Η συνέντευξη δημοσιεύεται ενόψει της άφιξης στη γαλλική πρωτεύουσα αρκετών ευρωπαίων ηγετών για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, που θα αποτελέσει αφορμή για έντονες διαβουλεύσεις και ένα πιθανό «τετ-α-τετ» μεταξύ του Donald Trump και του Volodimir Zelensky.
Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά αυτή θα είναι η πρώτη συνάντησή τους μετά τη νίκη Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει μείζον ζήτημα κατά την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, μετά την κατάρρευση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού τον προηγούμενο μήνα, η οποία οδήγησε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Φεβρουάριο.
Ο Friedrich Mertz, ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης που είναι φαβορί για να διαδεχθεί τον Scholz στην καγκελαρία, έχει ταχθεί υπέρ της αποστολής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.
Ο Olaf Scholz δεν υποστήριζε αυτήν την κίνηση, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο.