Ciolacu se întoarce în România vineri și aduce cu avionul și 20 de tineri blocați în Dubai unde au fost inundații record

Ciolacu se întoarce în România vineri și aduce cu avionul și 20 de tineri blocați în Dubai unde au fost inundații record

Vremea extremă din Emiratele Arabe le-a stricat planurile românilor aflați acolo în vacanță. Mai mulți turiști de la noi din țară au rămas blocați în aeroportul din Dubai, după ce pistele s-au transformat în lacuri și niciun avion nu a mai putut decola sau ateriza. 20 dintre ei vor fi aduși vineri în țară cu avionul cu care vine Marcel Ciolacu.

ACTUALIZARE 12.30 Reprezentanții Consulatului General al României la Dubai sunt în legătură permanentă cu cetățenii români care au semnalat dificultăți în reprogramarea zborurilor de pe aeroportul din Dubai, a transmis joi Ministerul Afacerilor Externe.

Unul dintre cele două grupuri de cetățeni români, care și-au semnalat inițial prezența în Aeroportul Internațional Dubai, a revenit în țară cu o cursă care a operat din Abu Dhabi. Compania aeriană a asigurat deplasarea cetățenilor români din Dubai la Abu Dhabi. Cel de-al doilea grup de cetățeni români a fost sprijinit cu cazarea de către agenția de turism până la găsirea unei soluții pentru revenirea în țară. De asemenea, un al treilea grup de cetățeni români care a solicitat sprijin consular Consulatului României la Dubai a fost sprijinit ajutat cu cazarea.

MAE precizează că reprentanții Consulatului General la Dubai țin legătura cu Centrala MAE și urmărecs situațiile individuale ale românilor aflați în aeroportul Dubai și caută soluții pentru ei și îi vor ajuta până la revenirea lor în România.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții aeroportului și ai companiilor aeriene, cursele aeriene ar urma să fie reluate parcursul acestei zile, subliniază MAE. Ministerul recomandă românilor să respecte instrucțiunile autorităților din Emirate pentru evitarea eventualelor riscuri generate de situația cu caracter excepțional existentă pe plan local.

“Potrivit informațiilor obținute de la autoritățile emirateze, este preconizată o ameliorare a stării vremii, în continuare fiind întreprinse demersuri pentru reoperaționalizarea pistelor Aeroportului Internațional Dubai. Consulatul General al României la Dubai menține dialogul cu autoritățile emirateze și cu cetățenii români, acordând asistență consulară, conform competențelor.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Dubai: + 971 4 3492970, + 971 4 3492972, + 971 4 3492973, +971 4 3492974, +971 4 3856771, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului: +971 50 937 4516.”, potrivit MAE.

Știrea inițială:

20 de tineri din Sibiu vor reveni în țară, vineri, cu avionul cu care vine Marcel Ciolacu. Erau în Abu Dhabi la un festival și ajunseseră acolo cu un autocar. 

Mai mulți români au declarat pentru Digi24 că sunt de trei zile în aeroport, că au dormit pe jos și au stat la cozi imense pentru a cumpăra mâncare și apă.

Ei au primit vouchere pentru mâncare și apă, dar restaurantele din aeroport nu erau pregătite pentru atâta cerere și anunțau constant oamenii care erau la cozi să nu mai aștepte.

Un român a povestit că a stat 10 ore la rând ca să schimbe biletul la aeroport, deoarece în aplicație îi arăta că mai are șanse să cumpere un bilet spre România. Zborurile erau însă anulate.

Alți români au povestit că au cerut cazare la un hotel, dar li s-a răspuns că nu se poate.

Autoritățile țin legătura cu restul românilor care sunt acolo.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis miercuri că monitorizează situația a două grupuri de cetățeni români aflați în Aeroportul Internațional Dubai, ale căror curse aeriene au fost anulate după inundațiile record care au afectat regiunea Emiratelor Arabe Unite.

MAE precizează că reprezentanții Consulatului General al României la Dubai au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile aeroportuare și reprezentanții companiilor aeriene, pentru a se asigura că drepturile cetățenilor români sunt respectate în această situație. De asemenea, reprezentanții oficiului consular mențin dialogul în permanență cu persoanele în cauză și au recomandat să respecte instrucțiunile autorităților emirateze pentru evitarea oricăror riscuri generate de situația cu caracter excepțional existentă pe plan local.

În măsura în care arterele rutiere vor fi deblocate și traficul va fi reluat, reprezentanții Consulatului General al României la Dubai se vor deplasa pentru acordarea de asistență consulară la fața locului. 

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Dubai: + 971 4 3492970, + 971 4 3492972, + 971 4 3492973, +971 4 3492974, +971 4 3856771, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului: +971 50 937 4516”, arată un comunicat de presă emis de MAE. 

Pasager: Oamenii stau pe jos în aeroport, nu sunt suficiente locuri

A plouat în 12 ore cât într-un an în cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite. Aeroportul Internațional din Dubai a fost temporar închis și zeci de curse au fost anulate sau redirecționate, după ce ploile torențiale au transformat pista într-un lac.

Pasager: Sunt sute, mii de pasageri la fel ca mine în acest aeroport, care așteaptă de 10 ore, 16 ore, unii chiar și de 24 sau 30 de ore. Nu știm ce se va întâmpla, dacă vom putea merge acasă, dacă ne vom putea odihni, nu știu… Oamenii stau pe jos în aeroport, nu sunt suficiente locuri.

Pe autostrăzi, șoferii fie au rămas blocați în mașini, fie le-au abandonat, în timp ce la metrou apa le-a ajuns oamenilor până la glezne.    

Viiturile au lovit puternic și capitala Regatului Bahrein, unde autoritățile au emis avertismente de furtună. Cetățenii au fost sfătuiți să nu se apropie de copaci sau panouri publicitare, pentru că ar putea fi doborâte de vântul puternic. Zeci de mașini au fost luate de ape chiar din fața locuințelor

Mai multe țări din Golful Persic sunt în alertă de inundații, inclusiv Kuweit, Arabia Saudită și Qatar. Școlile din Oman și Emiratele Arabe au fost închise, iar cursurile au loc de la distanță. Asta în timp ce oamenii, inclusiv angajații din instituțiile guvernamentale, au primit ordin să lucreze de acasă.

 

Editor : G.M.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved