Ciolacu: Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în UE. Avem în analiză proiecte de peste 15 mld. de euro

Ciolacu: Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în UE. Avem în analiză proiecte de peste 15 mld. de euro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în cadrul declaraţiilor comune cu E.S. Şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar şi ministru al Afacerilor Externe, că doreşte ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în UE şi că sunt în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Premierul a mai afirmat că a propus premierului din Qatar realizarea unui task force care să fie operaţionalizat foarte repede, în maximum o lună de zile. Despre investiţii, Ciolacu a subliniat că prioritatea este portul Constanţa care a devenit cel mai important hub de distribuţie la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est, dar şi proiectele de infrastructură precum dezvoltarea capacităţii Aeroportului Internaţional din Timişoara, finanţarea construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal-Braşov.

„Am venit plin de speranţă în această vizită oficială convins că în perioade complicate trebuie să găsim noi oportunităţi de dialog şi cooperare cu state cu care împărtăşim viziuni şi valori comune în acest context internaţional dificil. Statul Qatar este un broker de securitate respectat în Orientul Mijlociu, la fel cum România este un factor de stabilitate recunoscut în Europa de Est. Tocmai de aceea, sunt aici pentru a transmite un mesaj puternic că România este alături de Qatar, pentru ca împreună cu Statele Unite şi partenerii din Uniunea Europeană să susţinem eforturile de pace şi pentru restabilirea securităţii în Orientul Mijlociu”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în cadrul declaraţiilor comune cu omologul său din Qatar, potrivit News.ro.

Premierul României a arătat că ”este pe deplin de acord că trebuie să adoptăm o poziţie echilibrată şi să încurajăm părţile să manifeste reţinere imediată pentru prevenirea unor evenimente periculoase”.

”Diplomaţia şi dialogul trebuie să fie mai puternice decât armele. Iar rolul de mediator asumat de Qatar de-a lungul timpului, în dosare internaţionale complexe, va fi cu siguranţă un argument solid pentru detensionarea situaţiei. De aceea, i-am transmis Excelenţei Sale că România este pregătită să se ralieze eforturilor regionale şi internaţionale de a fi parte a unei soluţii constructive care să evite extinderea conflictului în Orientul Mijlociu. Rolul de actor cu influenţă regională semnificativă a fost demonstrat, de altfel, recent de statul Qatar în facilitarea negocierilor care au condus la eliberarea în siguranţă a ostaticilor din Fâşia Gaza, inclusiv a unor persoane care deţin cetăţenia română”, a subliniat Ciolacu.

Prim-ministrul român a mulţumit omologului său pentru eforturile pe care le-a depus pentru ca românii noştri să se întoarcă teferi acasă.

”Pentru mine, astfel de gesturi de profundă prietenie, cum a fost şi sprijinul din pandemie, când aţi donat României echipamente medicale şi materiale sanitare, sunt dovada concretă că statele noastre au capacitatea să construiască un parteneriat aprofundat, care să dobândească valenţe strategice.Iar acest parteneriat consider că trebuie să fie unul extrem de pragmatic şi realizat în jurul proiectelor economice concrete şi investiţiilor”, a ţinut să precizeze Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că acesta este motivul pentru care sunt însoţit de mai mulţi miniştri din Guvern, din domenii strategice de interes reciproc precum transporturile, energia, economia, agricultura şi digitalizarea.

”Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenţei sale realizarea unui task force care să fie operaţionalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare. Avem un plan comun concret iar toate aceste oportunităţi de investiţii le voi detalia împreună cu miniştrii de resort în cadrul întâlnirii pe care o voi avea astăzi cu Fondul Suveran de Investiţii al statului Qatar, unul dintre cele mai solide şi importante la nivel mondial”, a spus premierul.

Ciolacu a mai arătat că ”prioritatea este portul Constanţa care a devenit cel mai important hub de distribuţie la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est”.

”Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanţa pentru a juca un rol cheie în platforma logistică şi în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei. Avem nevoie de experienţa companiilor qatareze în ceea ce priveşte managementul şi operaţiunile portuare, dar şi digitalizarea şi dezvoltarea portului. De asemenea, vom discuta şi posibilitatea altor proiecte de infrastructură, printre care dezvoltarea capacităţii Aeroportului Internaţional din Timişoara, finanţarea construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal-Braşov”, a spus premierul Ciolacu, adăugând că vorbim de proiecte mature care pot fi realizate în parteneriat public-privat.

Şeful Executivului a mai declarat că le-a solicitat miniştrilor prezenţi alături de el să îşi prezinte proiectele şi să valorifice oportunitatea pe care o avem pentru atragerea de investiţii în România.

Premierul a mai declarat că Statul Qatar a organizat recent unul dintre cele mai de succes Campionate Mondiale de Fotbal.

”Este cea mai frumoasă lecţie pe care aţi predat-o tuturor celor care au avut la început îndoieli în această privinţă. Şi este o lecţie predată prin sport. Însă acest succes a avut în spate multă muncă, dăruire şi investiţii. Îmi doresc acelaşi lucru pentru ţara mea. Vreau ca împreună să facem acele investiţii care să dezvolte România şi să contribuie deopotrivă la prestigiul ţării dumneavoastră în cadrul Uniunii Europene. Şi poate, la un moment dat, cu sprijinul dumneavoastră, vom avea şi noi şansa să atingem performanţa statului Qatar în domeniul organizării de competiţii sportive”, a afirmat Marcel Ciolacu.

viewscnt

Editor : I.C

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved