Πρώτη νίκη για Ασάνζ: Διαβεβαιώσεις για τη ζωή του ζητά το δικαστήριο από τις ΗΠΑ – Έλαβε δικαίωμα έφεσης κατά της έκδοσης

Πρώτη νίκη για Ασάνζ: Διαβεβαιώσεις για τη ζωή του ζητά το δικαστήριο από τις ΗΠΑ – Έλαβε δικαίωμα έφεσης κατά της έκδοσης

Εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για τον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ οι οποίες σχετίζονται με τη δημοσίευση 700.000 απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks το 2010.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ μπορεί να συνεχίσει την προσφυγή κατά της έκδοσής του σε νέα πλήρη ακροαματική συνδρίαση, δίνοντας έτσι παράταση στην αγωνία για το αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι το δικαστήριο ζητά από τις ΗΠΑ διαβεβαιώσεις ότι σε περίπτωση έκδοσης δεν θα απειληθεί η ζωή του με κάποια πιθανή απόφαση που θα του επιβάλει τη θανατική ποινή.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ μπορεί να συνεχίσει την προσφυγή κατά της έκδοσής του σε νέα πλήρη ακροαματική συνδρίαση, εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παράσχουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» για το αν μπορεί να επικαλεσθεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και για το αν ενδέχεται να απειληθεί με τη θανατική ποινή.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών σε αυτήν την υπόθεση που έχει αναχθεί σε σύμβολο των απειλών σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οικείοι του Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται εδώ και πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο, προειδοποιούν για την επιδείνωση της υγείας του.

Η υπεράσπισή του έχει, επίσης, προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει σε περίπτωση έκδοσης.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved