ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ – ΣΚΥΜΜΕΝΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ – ΣΚΥΜΜΕΝΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής για τις Γενοκτονίες, κοινοβουλίων χωρών σε όλο τον κόσμο αλλά και του προέδρου των ΗΠΑ, με τις οποίες χαρακτηρίζονται ως Γενοκτονία τα όσα έπραξαν Νεότουρκοι και κεμαλιστές σε βάρος Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων την περίοδο 1914-1922, υπενθυμίζει με επιστολή του προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), Στέφανος Τανιμανίδης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΠΕ παίρνει αφορμή από τις «ανιστόρητες και προκλητικές», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για «τρομοκρατικές συμμορίες του Πόντου». Παράλληλα, καλεί τον κ. Ερντογάν «να συμβιβαστεί με το ιστορικό του παρελθόν και να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους απογόνους των 2.500.000 αθώων θυμάτων».

Ο κ. Τανιμανίδης επιτίθεται και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως λέει «104 χρόνια μετά την Γενοκτονία που υπέστη ο ελληνισμός του Πόντου, παρά την υποχρέωση της, συνεχίζει να αποφεύγει να εντάξει το θεμα της διεθνούς αναγνώρισης της στην ατζέντα του Υπουργειου Εξωτερικων και δεν συγκροτεί μόνιμη διακοινοβουλευτική επιτροπη, για την προώθηση του θέματος της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονιας».

Η ανακοίνωση του προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού είναι η εξής:

«Με αφορμή τις χθεσινές, ανιστόρητες όσο και προκλητικές σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, που τους χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικές συμμορίες του Πόντου», το ΠΑΣΠΕ, υπενθυμίζει στον κ Ερντογαν ότι, το 2006 το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο, το 2007 η ‘’διεθνής επιστημονική επιτροπη για την αναγνώριση της Γενοκτονιας’’, αλλά και δεκάδες Εθνικά κοινοβούλια χωρών σε όλο τον κόσμο, όπως και ο προεδρος των ΗΠΑ, μελετώντας τα χιλιάδες στοιχεία διπλωματικών γραφείων της εποχής που ανέδειξε η επιστημονική έρευνα, θεωρούν ότι τα όσα συνέβησαν από τους Νεοτουρκους και τους κεμαλιστές, την περίοδο 1914-1922, σε βάρος Αρμενιων, Ασσυρίων και Ελλήνων, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας σύμφωνα με την σύμβαση 2 του 1948 του ΟΗΕ. Τον καλούμε να συμβιβαστεί με το ιστορικό του παρελθόν και να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους απογόνους των 2.500.000 αθώων θυμάτων. Από την Ελληνικη κυβέρνηση, που 104 χρόνια μετά την Γενοκτονία που υπέστη ο ελληνισμός του Πόντου, παρά την υποχρέωση της, συνεχίζει να αποφεύγει να εντάξει το θεμα της διεθνούς αναγνώρισης της στην ατζέντα του Υπουργειου Εξωτερικων και δεν συγκροτεί μόνιμη διακοινοβουλευτική επιτροπή για την προώθηση του θέματος της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας να προχωρήσει, ως οφείλει, στην μνήμη των 353.000 χιλιάδων προγόνων μας, που έπεσαν θύματα αυτής της πολιτικης, καθώς και στην υιοθέτηση των παραπάνω θέσεων που εδώ και δεκαετίες έχουμε προτείνει να εντάξει στην ατζέντα της. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της Γενοκτονιας των προγόνων μας, μέχρι την τελική δικαίωση μας».

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved