ONU trimite prima misiune din ultimii 30 de ani în Nagorno-Karabah. „Este foarte important să putem intra”

ONU trimite prima misiune din ultimii 30 de ani în Nagorno-Karabah. „Este foarte important să putem intra”

ONU va trimite în acest weekend o misiune în Nagorno-Karabah pentru a evalua în principal nevoile umanitare, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stéphane Dujarric, precizând că organizaţia nu a mai avut acces în această regiune „de aproximativ 30 de ani”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Guvernul Azerbaidjanului şi ONU au convenit asupra unei misiuni în regiune. Misiunea va avea loc în acest weekend”, a declarat el.

„Nu am mai avut acces în această regiune de aproximativ 30 de ani” din cauza „situaţiei geopolitice complicate”, „deci este foarte important să putem intra”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Echipa de aproximativ zece persoane condusă de oficiali ai Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) „va încerca să evalueze situaţia pe teren şi să identifice nevoile umanitare, atât pentru persoanele care rămân, cât şi pentru cele care se mută”.

„Trebuie să ne amintim de necesitatea ca toată lumea să respecte dreptul internaţional, în special în ceea ce priveşte drepturile omului”, a adăugat el, remarcând însă că niciun reprezentant al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului nu va participa la această “misiune iniţială”, care se va concentra pe probleme “umanitare şi de protecţie”.

Uniunea Europeană a cerut vineri ca o misiune a Naţiunilor Unite să se deplaseze în Nagorno-Karabah „în următoarele zile” în faţa „exodului masiv” al armenilor care fug din această enclavă în urma recentei operaţiuni militare a Azerbaidjanului.

Un „exod masiv al armenilor din Nagorno-Karabah este în derulare, rezultat al operaţiunii militare a Azerbaidjanului din 19-20 septembrie”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene într-un comunicat.

Aproximativ 93.000 de refugiaţi au intrat până vineri în Armenia de duminica trecută, aproape 80% din populaţia din Nagorno-Karabah, un teritoriu separatist azer locuit de armeni care va fi reintegrat în sistemul juridic şi administrativ al Azerbaidjanului după operaţiunea militară azeră de săptămâna trecută, potrivit EFE.

Editor : C.L.B.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved