Το Ιράν έστειλε σε Ισραήλ, ΗΠΑ το εξής μήνυμα γραμμένο με… 400 drones και πυραύλους: Μπορούμε να σας σκοτώσουμε

Το Ιράν έστειλε σε Ισραήλ, ΗΠΑ το εξής μήνυμα γραμμένο με… 400 drones και πυραύλους: Μπορούμε να σας σκοτώσουμε

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η αεροπορική επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ έχει ολοκληρωθεί.
Η «στρατιωτική ενέργεια» είναι μια απάντηση στην «επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το χτύπημα «έπληξε καθορισμένους στόχους».
Εξαπολύοντας αντίποινα με drone και πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, το Ιράν «αποκατέστησε την έννοια της αποτροπής», δήλωσε στο Sputnik ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ και πρώην αξιωματικός της CIA, Scott Ritter.
«Το Ισραήλ πίστευε ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα χτύπημα κατά του Ιράν και να μην υποστεί καμία συνέπεια. Αυτό δεν ισχύει πλέον», σημείωσε ο Ritter.

Επίθεση μήνυμα στο Ισραήλ: Ατιμωρησία τέλος 

Καθώς οι ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στις βάσεις τους, «αντιλαμβάνονται το εξής: ότι το Ιράν επέλεξε σκόπιμα να μην επιφέρει εξαιρετικά θανατηφόρο πλήγμα εναντίον του Ισραήλ», παρατηρεί ο αναλυτής.
Το Ιράν εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση με drone και πυραύλους κατά του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου (13/4/2024), με τη βοήθεια της Hezbollah και των Houthi της Υεμένης.
Πάνω από 300 drones – πιιθαμν’ως  εκτοξεύτηκαν στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν.
Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το 99% των drones αναχαιτίστηκε.«Μπορούμε να χτυπήσουμε παντού»

Το χτύπημα του Ιράν σχεδιάστηκε για να στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, «ότι μπορεί να κάνει ό,τι έκανε στο Νevatim, στη Ramona, οπουδήποτε στο Ισραήλ, οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή, και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ισραήλ σε απάντηση.
«Αυτό είναι αποτροπή.
Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, εάν είτε το Ισραήλ είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάσουν να πραγματοποιήσουν μια ενέργεια κατά του Ιράν, θα πρέπει να σταθμίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους γνωρίζοντας ότι η Τεχεράνη έχει την ικανότητα να απλώσει το χέρι και να χτυπήσει οποιοδήποτε μέρος, οποιοδήποτε σημείο, οποιοσδήποτε στόχος στην περιοχή στο Ισραήλ ή έξω από το Ισραήλ, και δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει κανείς για να το σταματήσει αυτό», επισήμανε ο Ritter.

ΗΠΑ σε Ισραήλ: Μην ανταποδώσετε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εξέδωσε δήλωση για την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αφού μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
O Βiden καταδίκασε το χτύπημα «με τον πιο έντονο τρόπο».
Επιβεβαίωσε επίσης τη «ακλόνητη δέσμευση» της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην υποστήριξη του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν επιθέσεις σε αμερικανικές δυνάμεις ή εγκαταστάσεις το Σάββατο (13/4), αλλά οι ΗΠΑ «θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για όλες τις απειλές».
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση», αλλά «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν» την άμυνα του Ισραήλ.

«Θα έχω διαβουλεύσεις με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ώρες και ημέρες», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ o Ritter παρατηρεί τα εξής:
«Αυτός είναι ο λόγος που ο Biden επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Netanyahu, τον πρωθυπουργό, λέγοντάς του: ‘’Μην ανταποδώσεις’’.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι εταίροι σε καμία επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν.
Όχι επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φιλικές προς το Ιράν, αλλά επειδή κατανοούν τις συνέπειες που θα προκύψουν, εάν λάβει χώρα μια τέτοια επίθεση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο από περαιτέρω δράσης κατά του Ιράν».Τι θα κάνει το Ισραήλ;

Το κύριο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι «τι θα κάνει το Ισραήλ;» σημείωσε ο Ritter.
«Το Ισραήλ προσπαθεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση με το Ιράν εδώ και αρκετό καιρό.

Πράγματι, μερικοί άνθρωποι έχουν υποθέσει ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό σχεδιάστηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό…
Αλλά οι Ιρανοί ήταν πολύ έξυπνοι στο σχεδιασμό της απάντησής τους – όπως ακριβώς έκαναν, όταν ανταπάντησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την δολοφονία του Qasem Soleimani το 2020», επισήμανε ο Ritter.
Υπενθύμισε ότι εκείνη την εποχή, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 12 πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης Al Assad στο Ιράκ, αλλά η Τεχεράνη ειδοποίησε εκ των προτέρων την Ουάσιγκτον ότι αυτή η βάση επρόκειτο να χτυπηθεί.

Έτσι, το Ιράν κατέληξε να καταστρέφει άδεια κτίρια, υπενθύμισε ο Ritter.
«Αλλά απέδειξε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχει την ικανότητα να χτυπήσει οποιαδήποτε αμερικανική βάση στην περιοχή με εξαιρετική ακρίβεια και να σκοτώσει όσους Αμερικανούς ήθελε – αν ήθελε να το κάνει αυτό. Και οι ΗΠΑ αποθαρρύνθηκαν από μελλοντικές ενέργειες αυτού του είδους.
Θα αποθαρρυνθεί το Ισραήλ;» διερωτήθηκε ο αναλυτής.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved