Ο βαρόνος που μετέδιδε τα νέα στον κόσμο με ταχύτητα… περιστεριού

Ο βαρόνος που μετέδιδε τα νέα στον κόσμο με ταχύτητα… περιστεριού

Ήταν Απρίλιος του 1850 όταν ο Paul Julius Reuter (το αρχικό του όνομα ήταν Israel Beer Josaphat, αλλά το άλλαξε όταν ασπάστηκε τον Χριστιανισμό το 1844) δημιούργησε μια υπηρεσία μετάδοσης ειδήσεων. Το βασικό του εργαλείο; Ένας στόλος 45 ταχυδρομικών περιστεριών, που μετέδιδε ειδήσεις και τιμές μετοχών μεταξύ Βρυξελλών και Άαχεν.

Τα εκπαιδευμένα περιστέρια του Reuter μετέφεραν τα μηνύματα μεταξύ των δύο πόλεων μέσα σε μόλις δύο ώρες, την ώρα που ο σιδηρόδρομος για το ίδιο δρομολόγιο χρειαζόταν 8 ώρες. Αυτό έδινε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον Γερμανό πρωτοπόρο της πληροφορίας για έναν χρόνο. Τον Απρίλιο του 1851 συνδέθηκαν Βρυξέλλες και Άαχεν με τηλέγραφο και τα δεδομένα άλλαξαν.

Εκείνος δεν έχασε χρόνο. Την ίδια χρονιά ίδρυσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο Λονδίνο χρησιμοποιώντας τηλεγραφικές γραμμές, αλλά και εξακολουθώντας να στηρίζεται σε έναν στόλο από ταχυδρομικά περιστέρια που ξεπέρασαν τα 200.

Το Reuters άνοιξε ένα γραφείο στο Σίτι κοντά στα κύρια τηλεγραφεία, ενώ μετέδιδε τιμές και ειδήσεις από το χρηματιστήριο μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού μέσω του νέου υποθαλάσσιου τηλεγραφικού καλωδίου Dover-Calais. Το 1858 είχε ανοίξει γραφεία σε όλη την Ευρώπη, ακολουθώντας τις τηλεγραφικές γραμμές και χωρίς να έχει ακόμη εγκαταλείψει τα περιστέρια.

Η πρώτη επαφή με τον τηλέγραφο στη Γερμανία

Ο Reuter ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με ηλεκτρικό τηλέγραφο ως υπάλληλος στην τράπεζα του θείου του στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας. Εκεί γνώρισε τον διαπρεπή μαθηματικό και φυσικό Carl Friedrich Gauss, ο οποίος εκείνη την εποχή πειραματιζόταν με τον ηλεκτρικό τηλέγραφο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1840 εντάχθηκε σε μια μικρή εκδοτική εταιρεία στο Βερολίνο. Αφού δημοσίευσε μια σειρά από πολιτικά φυλλάδια που τον έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών, μετακόμισε στο Παρίσι το 1848 – έτος επανάστασης σε όλη την Ευρώπη.

Άρχισε να μεταφράζει αποσπάσματα από άρθρα και εμπορικές ειδήσεις και να τα στέλνει σε εφημερίδες στη Γερμανία. Και αυτό του έδωσε την ιδέα για τη δημιουργία της δικής του υπηρεσίας μεταφοράς ειδήσεων.

Τα υποθαλάσσια καλώδια και η κατάκτηση του κόσμου

Η εξάπλωση των υποθαλάσσιων καλωδίων βοήθησε τον Reuter να επεκτείνει τις υπηρεσίες του σε άλλες ηπείρους. Μετά από αρκετά χρόνια ανταγωνισμού, το Reuter με έδρα την Αγγλία και δύο αντίπαλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Havas της Γαλλίας και το Wolff της Γερμανίας, κατέληξαν σε μία συμφωνία με την οποία μοίρασαν τον κόσμο και τα κέρδη του πιο πολύτιμου εμπρεύματος – της πληροφορίας.

Το Reuters κάλυψε την Αγγλία, την Ολλανδία και τις αποικίες τους. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν στην κυριαρχία του Havas. Το Wolff ήλεγχε Γερμανία, Αυστρία, Σκανδιναβία και  Ρωσία.

Με τα χρόνια το Reuters επεκτάθηκε στην Αυστραλία, την Αίγυπτο, τις Αντίλλες και την Άπω Ανατολή, ενώ το Havas εγκαταστάθηκε στη Νότια Αμερική και την Ινδοκίνα.

Από το 1867, όταν το υπερατλαντικό τηλεγραφικό καλώδιο συνέδεσε το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύχθηκαν ουδέτερες, με κάθε πρακτορείο να δημιουργεί σχέσεις με πελάτες και να συλλέγει ειδήσεις ανεξάρτητα.

Ο Ρόιτερ έλαβε τον τίτλο του βαρόνου και τα προνόμια που αυτός φέρει στην Αγγλία, το 1871.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved