După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă

După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă

Un număr record de soldați ruși au fost condamnați pentru crimă în anul 2023, arată datele Curții Supreme a Rusiei, citată miercuri de site-ul independent de știri Mediazona. Creșterile au avut loc în contextul în care Ministerul rus al Apărării și grupul de mercenari Wagner au recrutat masiv din închisorile rusești pentru a-și consolida efectivele din Ucraina, potrivit Moscow Time.

Instanțele rusești au condamnat anul trecut 116 soldați pentru crimă cu premeditare, o creștere dramatică față de cei 13 soldați condamnați în 2022 și alți 21 în 2021, potrivit datelor.

Mediazona a precizat că în aceste condamnări nu sunt incluse cazurile de folosire necorespunzătoare a armelor sau a altor echipamente militare.

De asemenea, instanțele rusești au pronunțat și un număr record de condamnări pentru spionaj, trădare de stat și divulgare de secrete de stat, potrivit acelorași date ale Curții Supreme 2023 analizate de un alt post independent, Vyorstka.

Nouă persoane au fost condamnate pentru spionaj, 39 pentru trădare de stat și 73 pentru divulgarea de secrete de stat, potrivit datelor.

Numărul de condamnări a crescut față de anii precedenți. Creșterile au avut loc în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a intrat în al treilea an, în februarie 2024.

De-a lungul anilor 2022 și 2023, Ministerul rus al Apărării și grupul de mercenari Wagner au recrutat masiv din închisorile rusești pentru a-și consolida efectivele din Ucraina, promițând să grațieze condamnații în schimbul serviciului militar.

De atunci, această practică a fost eliminată treptat în favoarea eliberării condiționate pe durata războiului, potrivit rapoartelor mass-media.

În martie 2024, președintele Vladimir Putin a promulgat o lege care permite viitorilor suspecți sau condamnați să se înroleze în armată.

Editor : C.L.B.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved