S-au deschis secțiile de votare în India. Aproape 1 miliard de oameni sunt așteptați la urne în cele 6 săptămâni de alegeri generale

S-au deschis secțiile de votare în India. Aproape 1 miliard de oameni sunt așteptați la urne în cele 6 săptămâni de alegeri generale

Indienii au început să voteze vineri în cadrul alegerilor generale care vor dura şase săptămâni. 968 de milioane de oameni, mai mult decât populaţia totală a Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a Rusiei la un loc, sunt așteptați la urne. Prim-ministrul naţionalist hindus Narendra Modi este considerat favorit pentru câştigarea unui al treilea mandat.

Potrivit jurnaliştilor AFP din oraşul sfânt hindus Haridwar (nord), autorităţile electorale au deschis vineri pentru alegători una din numeroasele secţii de votare la aceste alegeri care vor dura până pe 1 iunie. Alegerile au loc în şapte etape, cu peste un milion de secţii de votare în toată ţara, informează Agerpres.

Prim-ministrul Narendra Modi a cerut vineri o participare puternică la debutul scrutinului în care partidul său naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP) este marele favorit.

El a cerut alegătorilor din prima fază a scrutinului să “îşi exercite dreptul de a vota în număr record”, în special tinerii şi cei care votează pentru prima dată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

“Fiecare vot contează şi fiecare voce este importantă”, a scris Modi pe reţeaua socială X.

Congresul, principalul partid de opoziţie din India, a îndemnat alegătorii să pună capăt “urii şi nedreptăţii” vineri, la începerea acestor alegeri generale în care riscă o nouă înfrângere zdrobitoare din partea partidului naţionalist hindus.

Congresul le-a reamintit alegătorilor, pe reţeaua de socializare X, că “votul poate pune capăt inflaţiei, şomajului, urii şi nedreptăţii” şi a subliniat:”Asiguraţi-vă că votaţi”, “Nu uitaţi să votaţi”.

În total, 968 de milioane de indieni, mai mult decât populaţia totală a Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a Rusiei la un loc, sunt aşteptaţi să îi aleagă pe cei 543 de membri ai camerei inferioare.

Buletinele de vot din toată ţara vor fi numărate pe 4 iunie. Rezultatele sunt de obicei anunţate în aceeaşi zi.

Modi, în vârstă de 73 de ani, este încă foarte popular după două mandate, timp în care India şi-a crescut influenţa diplomatică şi greutatea economică.

Un sondaj Pew din 2023 indica că era privit favorabil de aproape 80% din indieni. El a oferit deja partidului naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP) două victorii zdrobitoare în 2014 şi 2019, jucând cartea religioasă a electoratului hindus.

Anul acesta, Modi a inaugurat un templu mare în oraşul Ayodhya, dedicat zeităţii hinduse Ram, construit pe locul unei moschei vechi de secole, distrusă de fanaticii hinduşi.

În mandatul său, India a devenit a cincea economie din lume, depăşind Regatul Unit, fosta putere colonială.

În acest context, ţările occidentale se grăbesc să cultive acest potenţial aliat pentru a lupta împotriva asertivităţii tot mai mari a Chinei, marele rival din regiune al Indiei, în pofida avertismentelor apărătorilor drepturilor cu privire la scăderea libertăţii presei.

De când a venit la putere în 2014, India a coborât 21 de locuri în clasamentul mondial al libertăţii presei stabilit de Reporteri fără Frontiere, ocupând locul 161 din 180 de ţări.

Editor : M.I.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved