Χρηματιστήριο: Τρίτη ημέρα απωλειών, με πτώση έως 1,5% στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Τρίτη ημέρα απωλειών, με πτώση έως 1,5% στις τράπεζες

Την τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση συμπλήρωσε σήμερα (27/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να «πληγώνουν» την αγορά, παρά τα επιλεκτικά στηρίγματα από αρκετές εισηγμένες.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω των 1.420 μονάδων και πλέον θα δώσει «μάχη» στην αυριανή -τελευταία για τον Μάρτιο- συνεδρίαση, προκειμένου να πετύχει ακόμη μία θετική μηνιαία μεταβολή.

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, η Λεωφόρος Αθηνών εξακολουθεί να εμφανίζει ισχυρές αποδόσεις μέσα στο 2024 (περίπου στο +10%), κάτι το οποίο εξασφαλίζει το περιθώριο στους πωλητές να προχωρήσουν σε μια λελογισμένη κατοχύρωση.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,35% και διαμορφώθηκε στις 1.417,59 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.422,51 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (1.416,71 έως 1.431,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς – Alpha Bank – Εθνική υποχώρησαν κατά έως 2%%, με τη Eurobank να αναδιπλώνεται περίπου στο -1%. Από την άλλη πλευρά, η Coca – Cola προσπάθησε να φθάσει στο ψυχολογικό όριο των 30 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ κέρδισε 1%.

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη «προσγείωση» για τη CPI – Βουτιά σχεδόν 10%

Στην τελική ευθεία για τον Μάρτιο

Μόλις μία συνεδρίαση απομένει μέχρι το τέλος του Μαρτίου και του α’ τριμήνου, με αποτέλεσμα όλη η προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στο τελικό πρόσημο του μήνα.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις παρυφές των 1.420 μονάδων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μεταβολή σε σχέση με τα τέλη Φεβρουαρίου είναι απειροελάχιστη (1.424 μονάδες στις 29/2).

Επομένως, όλα είναι ακόμα… ανοιχτά, παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι ένας παραδοσιακά αρνητικός μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όσον αφορά το α’ τρίμηνο, εδώ τα πράγματα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, καθώς τα συνολικά κέρδη για την ελληνική αγορά καθορίζονται στο +10%. Κι αυτό έρχεται να προστεθεί στο +39% του 2023.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι φυσιολογικό οι επενδυτές να μην επιθυμούν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, «κλειδώνοντας» τις μέχρι στιγμής ικανοποιητικές αποδόσεις. Εξ ου και η στασιμότητα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Στο επίκεντρο η Πληροφορική

Στο ταμπλό, η προσοχή παραμένει εστιασμένη στα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη του 2023, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΕΧΑE.

Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις στην Q&R είναι καταιγιστικές, καθώς μετά τη Σοφία Σωτηράκου, η οποία προσφάτως απέκτησε το 32%, την εμφάνισή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης έκανε και ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης, αγοράζοντας μερίδιο της τάξης του 5%.

Η μετοχή, εύλογα, έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, με την αποτίμηση να προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Μένει τώρα αυτή η αξία να επιβεβαιωθεί κι από τα οικονομικά μεγέθη του 2023.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Εποχές… 2004 στην Q&R, κάτω των 2 ευρώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Σημαντικά ωφελημένες είναι και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου Πληροφορικής και Τεχνολογίας, καθώς τα σενάρια και οι φήμες περί πιθανά deals «φουσκώνουν» σημαντικά τις αποτιμήσεις. Άλλοτε δικαιολογημένα κι άλλοτε αδικαιολόγητα. Επομένως, χρειάζεται προσοχή και συνεχή αξιολόγηση των πληροφοριών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το επενδυτικό κλίμα είναι αρκετά υποτονικό καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα των Καθολικών. Βέβαια, αυτό δεν αποθαρρύνει τις μετοχές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σήμερα, ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,16% και τις 511 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,60%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,47% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,29%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,07%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει 260 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βάζει «φρένο» στο 3ήμερο πτωτικό σερί.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved