Γερμανία: Στο εδώλιο ο αρχηγός του AfD για χρήση ναζιστικού συνθήματος

Γερμανία: Στο εδώλιο ο αρχηγός του AfD για χρήση ναζιστικού συνθήματος

Σε δικαστήριο του Χάλε, Γερμανία, θα πρέπει να εμφανιστεί σήμερα ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) Μπερν Χέκε, καθώς κατηγορείται για χρήση απαγορευμένης ναζιστικής έκφρασης σε δημόσιες πολιτικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στο Μέρζεμπουργκ της Σαξονίας – Ανχαλτ τον Μάιο του 2021, χρησιμοποίησε επανειλημμένα το σύνθημα «Όλα για την Γερμανία», το οποίο αποτελούσε χαρακτηριστική έκφραση των ταγμάτων εφόδου του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Χέκε από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως οι εν λόγω εκφράσεις ήταν απαγορευμένες. Αντίθετα, έκανε λόγο για «συνηθισμένη έκφραση» και ισχυρίστηκε ότι ουσιαστικά απέδιδε ελεύθερα το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», χωρίς να γνωρίζει σχετικά με την απαγόρευση.

Οι επικριτές του επέμειναν πάντως ότι το επιχείρημα αυτό δεν είναι αξιόπιστο, δεδομένου ότι ήταν καθηγητής ιστορίας πριν γίνει πολιτικός.

Ο Χέκε κάλεσε τους υποστηρικτές του να προσέλθουν στη δίκη του σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σας προσκαλώ να έρθετε στη Χάλε και να παρακολουθήσετε από πρώτο χέρι την κατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Γερμανία», έγραψε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει αν κριθεί ένοχος

Η δίκη του Χέκε θα διεξαχθεί στην πόλη Χάλε, στο ανώτατο δικαστήριο του κρατιδίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου. Εάν κριθεί ένοχος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σύντομη ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο.

Εάν καταδικαστεί σε τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση, το δικαστήριο θα μπορούσε να του επιβάλλει στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για κάποιο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια απαγόρευση της υποψηφιότητάς του.

Μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης εκλογικής χρονιάς στη Γερμανία, κατά την οποία ο κ. Χέκε  και το AfD αναμένεται να κερδίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Σημειώνεται, ότι και στα τρία ανατολικά γερμανικά κρατίδια που διεξάγουν εκλογές αυτό το έτος, το AfD είναι το πιο δημοφιλές κόμμα. Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, οι δημοσκοπήσεις το παρουσιάζουν ψηλά στις προτιμήσεις, παρά τις πανεθνικές μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά την αποκάλυψη ότι ορισμένα μέλη του κόμματος είχαν συμμετάσχει σε μυστικό συνέδριο, για να συζητήσουν την απέλαση μεταναστών.

Διαβάστε επίσης:

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετρούν τις πληγές τους μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες

Μέση Ανατολή: Η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει στις ΗΠΑ ότι δεν επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση

ΗΠΑ- Κίνα: Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις των δύο πλευρών

Ισραήλ: Εξετάστηκαν μέσα στην εβδομάδα τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν – Το κρίσιμο τηλεφώνημα Μπάιντεν – Νετανιάχου

Υγεία SOS: Λωρίδα της γάζας τα νοσοκομεία – Μόνο χαράτσια και χειρουργεία με πληρωμή

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved