Αγοραστική δύναμη: Στον πάτο της ΕΕ η Ελλάδα – Γιατί οι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι της Ευρώπης

Αγοραστική δύναμη: Στον πάτο της ΕΕ η Ελλάδα – Γιατί οι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι της Ευρώπης

Στον πάτο της ΕΕ όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών βρέθηκε η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι στην ΕΕ – πλην των Βούλγαρων – καθώς στη χώρα καταγράφονται από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη και οι μέσες ετήσιες απολαβές είναι οι χαμηλότερες.

Με το κύμα ακρίβειας να σαρώνει την αγορά και τους μισθούς καθηλωμένους, οι πολίτες της Ελλάδας υπολείπονται σε αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών των χωρών που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όλων των χωρών, πλην Βουλγαρίας, του πρώην ανατολικού μπλοκ (Τσεχία, Λιθουανία, Ρουμανία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λετονία) που παραδοσιακά κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας.

Το 2023 το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα). Οι δύο πρώτες χώρες είχαν τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες τρεις χώρες της πρώτης πεντάδας, την Ολλανδία (+30%), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα (-33%) και η Βουλγαρία (-36%). Τη χειρότερη πεντάδα συμπληρώνουν η Λετονία (-29%), η Σλοβακία (-27%) και η Κροατία (-23%).

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved