ΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΤΥΠΑ ΑΝΗΛΕΩΣ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – 55 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ 60 ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΠΕΚΑΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ – ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ! ΘΛΙΨΗ…

ΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΤΥΠΑ ΑΝΗΛΕΩΣ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – 55 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ 60 ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΠΕΚΑΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ – ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ! ΘΛΙΨΗ…

Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον Λίβανο, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις και τη νέα πρόταση για εκεχειρία, που φαίνεται να διαμορφώνεται. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις, βομβαρδίζοντας όχι μόνο τις στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ, αλλά και τις πολιτικές υποδομές της χώρας.

Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον της πόλης Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Πολλοί από τους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά, πρόσθεσε η ίδια πηγή επικαλούμενη ιατρικές πηγές.

Κατάπαυση πυρός για 28 μέρες
Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, ο διευθυντής της CIA, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman al-Thani και τον διευθυντή της Mossad David Barnea, πρότεινε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 28 ημερών, με τη Χαμάς να απελευθερώνει περίπου 8 γυναίκες όλων των ηλικιών ή ανδρών άνω των 50 ετών και το Ισραήλ να απελευθερώνει αρκετές δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σημειώνεται ότι μία μερική συμφωνία θα μπορούσε να «σπάσει» το δίμηνο αδιέξοδο των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις για μία πιο ολοκληρωμένη συμφωνία και να απελευθερώσει ορισμένους από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Ασυμβίβαστες οι θέσεις των δύο πλευρών
Τα προβλήματα της προτεινόμενης συμφωνίας είναι ότι το σχέδιο δεν αντιμετωπίζει το βασικό αίτημα της Χαμάς, το οποίο είναι η αποχώρηση του στρατού του Ισραήλ από την Γάζα και ο τερματισμός του πολέμου.

Παρόλα αυτά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μερική συμφωνίας, αλλά όχι στο τέλος του πολέμου. Οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνονται ασυμβίβαστες.

«Το Ισραήλ συμφωνεί σε μια προσωρινή παύση, αλλά η Χαμάς θέλει μια παύση που θα ανοίξει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα βήματα του Ισραήλ. Αν καμία από τις δύο πλευρές δεν μαλακώσει τη θέση της, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία», λέει στο Axios ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η πρόταση της Αιγύπτου
Αρκετές ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος είχε προτείνει μια μερική συμφωνία που περιελάμβανε εκεχειρία 12 ημερών και την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων.

Ο Burns, ο al-Thani και ο Barnea είχαν ήδη αναπτύξει την ιδέα μιας μερικής συμφωνίας και συζήτησαν τρόπους να βασιστούν στην αιγυπτιακή ιδέα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Κυριακή, λένε οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Νέα επίθεση με 60 νεκρούς στον Λίβανο
Τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν και 58 τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση, το βράδυ της Δευτέρας, στην κοιλάδα Μπεκάα, στον Νότιο Λίβανο. Είναι πλέον σαφές ότι το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές επιθέσεις, ενώ πλέον δεν βομβαρδίζει μόνο τις στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ, αλλά και τις πολιτικές υποδομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 16 άτομα στο χωριό Αλ Αλάκ, άλλη στο χωριό αλ Χαφίρ όπου σκοτώθηκαν 10 άτομα, ενώ μετά από επίθεση στον τομέα Ραμ σκοτώθηκαν εννέα άτομα.

«Οι επιχειρήσεις» έρευνας και διάσωσης «συνεχίζονται (…) στα συντρίμμια» κτιρίων σε χωριά που επλήγησαν στους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Με βάση τον προσωρινό απολογισμό, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο σκοτώθηκαν πάνω από 1.700 ανθρώπους από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα δεδομένα του λιβανικού υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τους βομβαρδισμούς του κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας και στα νότια προάστια της Βηρυτού – περιοχές με σιιτική πλειοψηφία όπου η μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία.

«Μπλόκο» στην ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδια που απαγορεύουν τη δραστηριότητα της κύριας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που βοηθά τους Παλαιστίνιους, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) στο Ισραήλ.

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την απαγόρευση μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών σχεδόν οκτώ δεκαετιών που παρέχει βασικές υπηρεσίες για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το CNNi, η Κνεσέτ ψήφισε δύο νομοσχέδια: Το ένα απαγορεύει στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) να δραστηριοποιείται στο Ισραήλ με το νομοσχέδιο να τίθεται σε ισχύ στις επόμενες 90 μέρες και ένα άλλο απαγορεύει στις ισραηλινές αρχές οποιαδήποτε επαφή με την UNRWA – ανακαλώντας μια συνθήκη του 1967 που επέτρεπε στην υπηρεσία του ΟΗΕ να παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Το Ισραήλ επιδιώκει εδώ και καιρό να διαλύσει το σώμα του ΟΗΕ, με το επιχείρημα ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του συνδέονται με τη Χαμάς και ότι τα σχολεία του διδάσκουν μίσος εναντίον του Ισραήλ. Η UNRWA έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για μια γενικευμένη κατηγορία κατά του συβνόλου της Οργάνωσης».

Το νομοσχέδιο τυπικά, δεν εμποδίζει την υπηρεσία να λειτουργεί στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, την Γάζα και την Δυτική Όχθη που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά επί της ουσίας, εμποδίζει σημαντικά την ικανότητα της UNRWA να ανταποκρίνεται στις αναγκες και σε γεγονότα στις περιοχές αυτές.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved