Πύραυλοι ATACMS έφτασαν μυστικά στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ – Έχουν βεληνεκές έως και 300 χλμ.

Πύραυλοι ATACMS έφτασαν μυστικά στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ – Έχουν βεληνεκές έως και 300 χλμ.

Πυραύλους μακράς εμβέλειας ATACMS (Army Tactical Missile System) έστειλε υπό άκρα μυστικότητα στην Ουκρανία η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μάλιστα όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν ήδη πριν από λίγες ημέρες στο πεδίο, για τον βομβαρδισμό ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροδρομίου στην χερσόνησο της Κριμαίας τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου.

Οι νέοι αυτοί πύραυλοι παρέχουν στην Ουκρανία δυνατότητα πληγμάτων σε διπλάσια σχεδόν απόσταση, αφού έχουν βεληνεκές μέχρι και 300 χλμ, σε σχέση με την προηγούμενη, μέσης εμβέλειας έκδοση του όπλου που είχαν παραλάβει από τις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο.

Αποτελούν μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 12 Μαρτίου, είπε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενώ δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πυραύλων που παραδόθηκαν.

Από την αρχή του πολέμου η Ουκρανία ζητούσε επίμονα από τις ΗΠΑ πυραύλους ATACMS, αλλά η Ουάσιγκτον ήταν διστακτική, λόγω ανησυχιών πως το Κίεβο θα τους χρησιμοποιούσε για πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο λόγος της μεταστροφής των ΗΠΑ είναι πιθανότατα η αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα.

Η παράδοση των πυραύλων μακράς εμβέλειας στην Ουκρανία εγείρει τώρα ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, καθώς η Ρωσία είχε διαμηνύσει ότι θα απωθήσει πιο μέσα σε ουκρανικά εδάφη τις εχθρικές δυνάμεις και θα επεκτείνει αυτό που αποκαλεί «ουδέτερη ζώνη», αν το Κίεβο παραλάβει πυραύλους ATACMS από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό – Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Politico: Αν όχι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος; Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι

Βουλή: «Σε έξαλλη κατάσταση ο Φλώρος, έκανε κεφαλοκλείδωμα» – Βουλευτής περιγράφει τα όσα είδε

«Αοριστολογίες» και «επηρεάστηκε η δικαιοσύνη από τα κόμματα» απαντάει ο Στίγκας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» στον Κόλπο του Άντεν – Πυροβόλησε και κατέρριψε UAV

Μάριος Αθανασίου στο documentonews.gr: «Είμαι πρώτα αντιφασίστας και μετά όλα τα υπόλοιπα»

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved