ΝΕΑ ΚΑΡΠΑΖΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: ΣΤΟΠ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΜΕ ΥΒΡΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΟ… ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ – «ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ» ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΒΗΤΟΡ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΝΕΑ ΚΑΡΠΑΖΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: ΣΤΟΠ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΜΕ ΥΒΡΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΟ… ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ – «ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ» ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΒΗΤΟΡ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αποφασισμένος να μην αφήσει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στον απόχη της ήττας που υπέστη στις δημοτικές εκλογές. Αυτή τη φορά, λοιπόν, στο στόχαστρο της Τουρκίας μπαίνουν τα θαλάσσια πάρκα που ετοιμάζει η Ελλάδα σε Αιγαίο και Ιόνιο θέτοντας -εκ νέου- θέμα κυριαρχίας νησιών και επαναφέροντας το ζήτημα «γκρίζων ζωνών».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις ελληνικές εξαγγελίες για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου γίνεται λόγος για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες». Το τουρκικό ΥΠΕΞ, ουσιαστικά επαναφέρει το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» και, παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».
Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας ότι η Άγκυρα «πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα» και διαμηνύοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Κι όλα αυτά, ενώ τον Μάιο αναμάνεται η συνάντηση στην Άγκυρα, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Erdogan. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συνάντηση προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς στις 9 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον.

Τα θαλάσσια πάρκα

Στις 16-17 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 9ο «Our Ocean Conference», που θα φέρει στην Αθήνα εκπροσώπους 120 και πλέον κρατών, μεταξύ αυτών Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, Υπουργοί και Υφυπουργοί Εξωτερικών, Υπουργοί και Υφυπουργοί Περιβάλλοντος, αλλά και συναφών με θέματα Ωκεανών αρμοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών θαλάσσιων πάρκων. Πρόκειται για δύο πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο. Για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο (real time). Για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία των αρμοδίων με το Λιμενικό Σώμα. Τελικός σκοπός είναι η επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, έτσι ώστε να καλύπτουν το 30% της θάλασσάς μας, ενώ έως το 2030 στο 10% των θαλασσών μας δεν θα επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία.

Τουρκία: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα»

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».
«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ απευθύνει προειδοποιήσεις και προς την Ε.Ε.: «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».
Πιο αναλυτικά, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ωκεανών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.

Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.
Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved