Podul din Baltimore s-a prăbușit după ce un vas s-a izbit violent de el. Doi oameni au fost salvați din apă, unul în stare gravă

Podul din Baltimore s-a prăbușit după ce un vas s-a izbit violent de el. Doi oameni au fost salvați din apă, unul în stare gravă

Podul Francis Scott Key din Baltimore, Maryland, cu o lungime de 2,57 km, s-a prăbuşit, marţi, după ce un cargobot s-a izbit violent de acesta, conform informațiilor relatate de presa americană și de BBC. Pompierii intervin la fața locului. Șapte oameni și mai multe vehicule au căzut în râul pe care îl traversa acest pod.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cargobotul care a provocat distrugerea podului este un vas sub pavilion singaporez. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 12:45 Șeful pompierilor din Baltimore, James Wallace, a anunțat că două persoane au fost salvate din apă în această dimineață. Una dintre ele nu este rănită, în timp ce cealaltă a fost dusă la spital în stare gravă.

Autoritățile americane continuă căutarea pentru oamenii căzuți în apă, a mai spus Wallace, adăugând și că informațiile sunt actualizate constant și că un număr mai mare de oameni ar putea să se afle în apă după prăbușirea podului.

Între timp, șeful poliției anunță că dispozitivele sonar au detectat prezența unor vehicule sub apă. Oficialul nu a putut să dea încă o cifră.

ACTUALIZARE 12:29 Echipele de scufundători au început operațiunea de salvare în zona podului prăbușit. Între timp temperatura apei a crescut până la aproximativ 9 grade, însă operațiunea este încă una extrem de dificilă.

„O temperatură a apei de 9-10 grade poate că nu pare ceva grav, însă vă asigur că astfel de temperaturi în apă pot fi mortale pentru corpul uman. Apa rece elimină căldura corporală de aproximativ patru ori mai repede decât aerul rece”, a declarat jurnalistul CNN Derek Van Dam, care transmite informații despre acest incident.

El mai spune că există o fereastră de trei ore în care corpul uman poate să reziste la astfel de temperaturi.

ACTUALIZARE 11:10 Condițiile de vreme meteo dificile, cu temperaturi aproape de limita înghețului, dar și vizibilitatea limitată, sunt o „îngrijorare în plus” pentru echipele de salvatori care caută cel puțin 20 de oameni căzuți în apă după prăbușirea podului.

Kevin Cartwright, director de comunicații la departamentul de pompieri al orașului, spune că lucrează cu Paza de Coastă și cu o echipă de scufundători. Temperatura în jurul portului este de minus un grad, conform declarației acestuia, citată de CNN.

ACTUALIZARE 10:55 Podul Francis Scott Key traversează râul Patapsco până în portul Baltimore, conform Autorității de Transport din Maryland.

Podul s-a deschis în 1977 și poartă numele autorului „The Star-Spangled Banner”, imnul național al Statelor Unite. Se crede că Scott Key a stat în apropierea locului în care avea să se construiască podul atunci când a fost martor la bombardarea Fort McHenry, în 1814 (în timpul războiului anglo-american dintre 1812-1815), moment care l-a inspirat să scrie imnul național al SUA.

Portul din Baltimore a gestionat, anul trecut, peste 52 de milioane de tone de mărfuri internaționale, în valore de peste 80 de miliarde de dolari – a noua cea mai mare în topul porturilor americane, conform guvernului statului Maryland.

ACTUALIZARE 10:42 Compania de transport maritim Synergy Marine Group a confirmat că cargobotul său sub pavilion singaporez, „Dali”, s-a izbit de un pilon al Podului Francis Scott din Baltimore.

„Deși cauza exactă a accidentului nu este încă cunoscută, serviciul de gestionare a crizei al Dali a fost mobilizat”, a transmis compania.

Toți membrii echipajului, inclusiv cei doi piloți de la bord, sunt în siguranță și nu au fost raportate situații de urgență sau oameni răniți, mai adaugă reprezentanții companiei.

ACTUALIZARE 10:16 Conform datelor obținute de site-urile de monitorizare a traficului maritim, podul din Baltimore a fost lovit de cargobotul Dali, sub pavilion singaporez.

Vasul are 300 metri lungime și se afla în drum spre capitala statului Sri Lanka, Colombo.

Pe radarele marine, Dali apare ca plecând de la terminalul de la Port Breeze, în jurul orei locale 00:45. A plecat în direcția podului Francis Scott, dar s-a oprit în zona podului 45 de minute mai târziu. Radarele de trafic aerian arată că elicoptere ale poliției patrulează zona.

ACTUALIZARE 10:10 Departamentul de pompieri din Baltimore a confirmat că prăbușirea podului din Baltimore reprezintă un „eveniment cu potențialul de a avea un număr mare de victime”. Până acum, nu au fost confirmate decese, însă există informația că șapte persoane sunt în apă ca urmare a incidentului. O operațiune la scară largă de salvare a victimelor este în desfășurare.

Podul a fost închis circulaţiei în urma unui „incident”, a anunţat Autoritatea de Transport din statul Maryland pe contul său de Twitter, a conform postului ABC. Potrivit primelor informaţii, vasul a lovit unul dintre pilonii podului Francis Scott Key, care are o înălţime de peste 350 de metri, provocând prăbuşirea acestuia.

Accidentul a fost confirmat de Matthew West, subofiţer al Pazei de Coastă din Baltimore, pentru New York Times. El nu a precizat tipul de navă şi nici momentul în care aceasta a lovit podul. Amploarea pagubelor nu este încă clară.

Imaginile cu podul prăbuşit sunt spectaculoase. În mai multe videoclipuri postate pe reţelele sociale se poate observa că o parte considerabilă din impresionanta structură metalică, inaugurată în 1977, s-a prăbuşit în râul Patapsco.

Editor : Adrian Dumitru

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved