Χρηματιστήριο: Σε χαμηλές… ταχύτητες η αγορά

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλές… ταχύτητες η αγορά

Με εμφανώς μειωμένη ταχύτητα κινείται τελευταία το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κόπωση από το πρόσφατο ράλι και η αναμονή εν όψει του placement στην Πειραιώς έχουν περιορίσει τη διάθεση για την ανάληψη περισσότερου ρίσκου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφανίζει οριακές μεταβολές, αφενός αδυνατώντας να κινηθεί υψηλότερα, αφετέρου μην απομακρυνόμενος από τις πρόσφατες «κορυφές».

Οπωσδήποτε, η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς διαδραματίζει καίριο ρόλο, καθώς αρκετοί traders συγκεντρώνουν ρευστότητα, προκειμένου να αποκτήσουν ένα τμήμα από τις μετοχές του δημοσίου, οι οποίες θα διατεθούν στους ιδιώτες.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,20% και διαμορφώνεται στις 1.411,75 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.414,51 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.411,71 μονάδες έως 1.415,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Ηλίας Γεωργιάδης: Η «αναγέννηση» της Premia, το ελληνικό κρασί και η… αύρα του Αντετοκούνμπο

Πού εστιάζει η αγορά

Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να μην συγκινείται από τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ στο εξωτερικό, στρέφοντας όλη την προσοχή στις εγχώριες εξελίξεις.

Αυτό που σίγουρα περιμένει η ελληνική αγορά είναι το επικείμενο placement στην Τρ. Πειραιώς, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ετοιμάζεται να διαθέσει την επόμενη εβδομάδα (πιθανώς στις 4/3) είτε το σύνολο του 27% των μετοχών, είτε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού.

Όπως είναι γνωστό, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ώρες, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ζυγίζουν όλα τα δεδομένα. Πέραν του ποσοστού διάθεσης, ερωτηματικό αποτελεί τόσο η τιμή του placement, όσο και η κατανομή μεταξύ Ελλήνων και ξένων.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει στραμμένο το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, τα οποία συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας. Σήμερα, για παράδειγμα, μεγέθη ανακοίνωσε η Premia, ενώ αύριο ακολουθούν οι Ideal Holdings και Lavipharm. Την Πέμπτη, δε, είναι η σειρά της Helleniq Energy.

Τρεις στροφές πριν το τέλος του Φεβρουαρίου

Η σημερινή συνεδρίαση είναι η μόλις τρίτη πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος εκτός απροόπτου θα αποτελέσει τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα του Γενικού Δείκτη, με κέρδη της τάξης του 3% – 4%.

Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική μεταβολή ξεπερνά αυτήν τη στιγμή το 9%, με το συνεχές rotation να συντηρεί την αγορά στα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις «κορυφές» των 1.424 μονάδων.

Συγχρόνως, η αφομοίωση των κεκτημένων εξελίσσεται με απολύτως ομαλό τρόπο, με τους πωλητές να μην «ξεφεύγουν» και τις ρευστοποιήσεις να είναι ελεγχόμενες. Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί με ασφάλεια τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα ιστορικά ρεκόρ σε Entersoft & Κρι Κρι, το στοίχημα του ΟΠΑΠ

Μικρά κέρδη στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,09% και τις 495 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,12%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,07% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,32%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν οριακές μεταβολές, αφομοιώνοντας τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται οριακά ανοδικά. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,27% και τα 82,7 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,31% και τα 77,8 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,39% και τα 2.046 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved