ΧΟΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ “ΕΝΟΧΛΟΥΝ”. ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΞΙΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΡΑΒΩΝΙΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ

ΧΟΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ “ΕΝΟΧΛΟΥΝ”. ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΞΙΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΡΑΒΩΝΙΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ

Δεκάδες είναι οι δημοσιογράφοι, σε όλο τον κόσμο που έχουν «πληρώσει» κυριολεκτικά με το αίμα τους, τα ρεπορτάζ και τις αποκαλύψεις τους. Πολύ λίγες από τις δολοφονίες και τις απόπειρες δολοφονιών έχουν εξιχνιαστεί.

Απαντώντας στο ερώτημα, εάν οι τελευταίες δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ευρώπη έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους,  οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν: «Δύσκολα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα περιστατικά αυτά, αλλά ασφαλώς υπάρχουν κοινά σημεία. Όταν οι δημοσιογράφοι ερευνούν θέματα διαφθοράς και ιδιαίτερα τις πιθανές διασυνδέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική και τη δημόσια διοίκηση, διατρέχουν κίνδυνο. Είναι ίσως το πιο επικίνδυνο κομμάτι της δημοσιογραφίας. Και όταν αυτά γίνονται σε μία χώρα η οποία ούτως ή άλλως μαστίζεται από διαφθορά, με το οργανωμένο έγκλημα να ασκεί επιρροή στην πολιτική, τότε είναι πιο δύσκολο να λειτουργήσουν και οι όποιοι μηχανισμοί προστασίας των δημοσιογράφων, οι οποίοι ενδεχομένως δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες».

Γιαν Κούτσιακ

Ένα από τα θύματα τέτοιων δολοφονιών είναι ο 27χρονος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ από τη Σλοβακία, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του το 2018. Ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Εργαζόταν ως ρεπόρτερ για την δημοσιογραφική ιστοσελίδα Aktuality.sk, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη διερεύνηση φορολογικής απάτης πολλών επιχειρηματιών με διασυνδέσεις με υψηλά ιστάμενους Σλοβάκους πολιτικούς. Ο ίδιος και η αρραβωνιαστικιά του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, πυροβολήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 στο σπίτι τους στη Βελκά Ματσά της Σλοβακίας. Ο Κούτσιακ είχε πυροβοληθεί δύο φορές στο στήθος, ενώ η Κουσνιρόβα στο κεφάλι. Και οι δύο πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με ένα πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Δεν υπήρχαν ενδείξεις πάλης και τίποτα δεν φαινόταν να έχει κλαπεί. Η αστυνομία βρήκε δύο κενούς κάλυκες στη σκηνή του εγκλήματος, καθώς και πολλές αχρησιμοποίητες σφαίρες.  Οι δολοφονίες προκάλεσαν σοκ και δυσπιστία σε ολόκληρη τη χώρα, πυροδοτώντας μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες και πολιτική κρίση, η οποία κορυφώθηκε στις 15 Μαρτίου με την παραίτηση του πρωθυπουργού και ολόκληρου του υπουργικού του συμβουλίου. Έως τον Ιούλιο του 2018, κανένα πρόσωπο δεν έχει κατηγορηθεί για τους φόνους και δεν έχει διευκρινιστεί σαφές κίνητρο.

Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έπεσε νεκρή το 2017 από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η 53χρονη δημοσιογράφος από τη Μάλτα ηγήθηκε της έρευνας των Panama Papers για τη διαφθορά στη χώρα της. Γύρω στις 3 μ.μ. στις 16 Οκτωβρίου 2017, η Γκαλιζία δολοφονήθηκε κοντά στο σπίτι της στην Μπιντνίζα, στο νοικιασμένο Peugeot 108 της, όταν το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη. Η μεγάλη έκρηξη άφησε το όχημα διάσπαρτο σε πολλά κομμάτια, στα κοντινά χωράφια. Ήταν στη θέση του οδηγού. Λείψανά της βρέθηκαν από το γιο της Μάθιου 80 μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης, αφότου άκουσε την έκρηξη από το σπίτι τους.  Η Γκαλιζία φέρεται να είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι απειλείτο περίπου δύο εβδομάδες πριν το θάνατό της. Ο δράστης είναι ακόμα άγνωστος.

Τζαμάλ Κασόγκι

Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η δολοφονία του είχε συγκλονίσει τον πλανήτη το 2018. Όταν ο  Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέλαβε τα ηνία της χώρας του ο Κασόγκι εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του. Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος, τότε ξεκίνησε να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα. Αποφάσισε να εγκαταλείψει το βασίλειο. Έμεινε λίγο διάστημα στο Λονδίνο, αβέβαιος για το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Αποφάσισε, όμως, πως πρέπει να εκφράσει την εναντίωσή του στην πολιτική του πρίγκιπα και μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε να εργάζεται για την Washington Post.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved