China a lansat spre Lună o sondă spațială care să colecteze sol selenar. Doar SUA și URSS au mai avut astfel de misiuni, în anii ’70

China a lansat spre Lună o sondă spațială care să colecteze sol selenar. Doar SUA și URSS au mai avut astfel de misiuni, în anii ’70

China a lansat marţi dimineața (ora locală) o sondă spaţială spre Lună pentru a colecta şi a aduce pe Pământ mostre prelevate de pe satelitul natural al Terrei. China încearcă astfel să intre în clubul select al statelor care au luat probe de pe Lună. Este însă prima misiune de acest gen de la cea efectuată de fosta URSS în 1976.

Sonda spaţială Chang’e-5 a fost propulsată de o rachetă Long March-5 marți, la ora locală 04:30 (luni, 22:30 ora României), de la centrul spaţial Wenchang, în insula Hainan (sud), scrie Agerpres.

Sonda Chang’e-5 va ateriza într-o zonă neexplorată până acum şi ar trebui să aducă înapoi pe Pământ două kilograme de roci. Este vorba despre mostre de praf şi roci selenare, inclusiv prin forare la o adâncime de doi metri.

Chinezii speră să înțeleagă, astfel, mai multe despre originea și formarea Lunii, însă misiunea va testa şi capacitatea acestei ţări de a desfăşura misiuni mai complexe.

Dacă încercarea va avea succes, China va deveni a treia țară care preia probe lunare, după ce Statele Unite și Uniunea Sovietică au reuşit acest lucru încă din anii ‘70.

China a aselenizat prima oară în 2013, iar şase ani mai târziu, una dintre sondele sale a ajuns în premieră pe partea îndepărtată a Lunii.

Această operaţiune ambiţioasă va permite de asemenea gigantului asiatic să testeze noi tehnologii, esenţiale pentru a trimite, aşa cum intenţionează, astronauţi pe astrul lunar până în 2030.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Luana Pavaluca

CosmoNews

Comments are closed.