Μέση Ανατολή: Φόβοι γενικευμένης σύρραξης – Ταξιδιωτική οδηγία της Ρωσίας προς τους πολίτες της

Μέση Ανατολή: Φόβοι γενικευμένης σύρραξης – Ταξιδιωτική οδηγία της Ρωσίας προς τους πολίτες της

Η Μέση Ανατολή ήδη φλέγεται, μετά την σφαγή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 και την απάντηση του Ισραήλ που «εκκαθαρίζει» ολόκληρες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας.

Στους 6 και πλέον μήνες της σύρραξης υπήρξαν αψιμαχίες εκτός συνόρων Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, είτε με αφορμή επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, είτε με τις επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη.

Μέχρι τώρα μόνιμη επωδός όλων των παραγόντων εντός και εκτός περιοχής ήταν πως δεν πρέπει η ένταση να διαχυθεί και να γενικευτεί.

Όμως δύο γεγονότα των τελευταίων ημερών πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις: πρώτο, το πλήγμα του Ισραήλ στη Δαμασκό με θύματα κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ αλλά και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και δεύτερο η ισραηλινή επίθεση με θύματα μέλη της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Ήδη ο ανώτατος θρησκευτικός της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς έχουν υποσχεθεί εκδίκηση εκτοξεύοντας στα ύψη το θερμόμετρο στην ούτως ή άλλως διακεκαυμένη ζώνη, τη Μέση Ανατολή, αφού επαπειλείται η άμεση εμπλοκή γειτονικών κρατών του Ισραήλ, αλλά και του ίδιου του Ιράν.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως μετέδωσε χθες Τετάρτη το Bloomberg επικαλούμενο αμερικανικές και ισραηλινές πηγές ασφαλείας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θεωρούν ότι επίκεινται μεγάλες πυραυλικές επιθέσεις ή πλήγματα με drone από το Ιράν ή από πληρεξούσιους της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών ή κυβερνητικών στόχων.

Εξαιτίας των εξελίξεων αυτών το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, ειδικά στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη Παλαιστινιακών Εδαφών-Ισραήλ, καθώς και στην περιοχή της (διαχωριστικής) ‘Μπλε Γραμμής’ ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ, παραμένει ασταθής. Συστήνουμε στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην περιοχή, ειδικά στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη παρά μόνο για περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved