Ευρωβαρόμετρο: Το 60% των Ελλήνων δυσαρεστημένο από την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Ευρωβαρόμετρο: Το 60% των Ελλήνων δυσαρεστημένο από την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

«Δεν τα πάμε καλά» είναι το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό σχόλιο που προκύπτει από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, επίσης και το τελευταίο πριν τις Eυρωεκλογές.

Σημαντικό πως το 60% δεν είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ενώ για μια ακόμη φορά δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει μειωθεί και δυσκολεύονται από λίγο έως πολύ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Σχετικά με την ικανοποίηση για την κατάσταση της Δημοκρατίας, το 39% δηλώνει ικανοποιημένο και το 60% μη ικανοποιημένο. Το 41% απαντά θετικά στην ίδια ερώτηση για την ΕΕ και το 53% κατά.

Επιπλέον, αναφέρουν το Κράτος Δικαίου ως μία από τις βασικές αξίες που θα πρέπει να υπερασπιστεί, κατά προτεραιότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το 52% των Ελλήνων προβλέπει επιδείνωση στην πορεία της εθνικής οικονομίας μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ ένα 36% θεωρεί ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια. Πάντως το 53% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν, δήλωσε αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ.

Τι λέει η έρευνα:

Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και επτά στους δέκα ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο», ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από την 6η ως την 9η Ιουνίου.

Το 73% των ευρωπαίων πολιτών ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, ενώ το 20% δηλώνει πως έχουν πολύ υψηλό αντίκτυπο. Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η χώρα τους, συνολικά, επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ (71%). Αυτά τα αποτελέσματα είναι σταθερά σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023 και παραμένουν υψηλά σε ολόκληρη την ΕΕ. Για την Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή ανέρχεται στο 83%, ενώ το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η χώρα ωφελήθηκε συνολικά από την ένταξη στην ΕΕ.

  • Απαισιόδοξοι οι Έλληνες 

Ωστόσο, οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Το 48% των Ελλήνων (32% στην ΕΕ) πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδό του θα μειωθεί, το 35% ότι δεν θα αλλάξει (49% στην ΕΕ) και μόνο το 13% ότι το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί (15% στην ΕΕ).

Το 60% των Ελλήνων δηλώνει μη ικανοποιημένο με την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρουν το κράτος Δικαίου ως μία από τις βασικές αξίες που θα πρέπει να υπερασπιστεί, κατά προτεραιότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το 52% των Ελλήνων προβλέπει επιδείνωση στην πορεία της εθνικής οικονομίας μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ ένα 36% θεωρεί ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια. Πάντως το 53% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν, δήλωσε αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ.

  • Επιδεινώθηκε στην Ελλάδα το βιοτικό επίπεδο

Επίσης, οι Έλληνες (74%), οι Γάλλοι (69%) και οι Κύπριοι (63%) είναι αυτοί που σε μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο τα τελευταία πέντε χρόνια επιδεινώθηκε. Κατά μέσο όρο το 45% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε το βιοτικό τους επίπεδο και το 49% ότι παρέμεινε αμετάβλητο.

Το 28% των Ελλήνων δηλώνει ότι στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, είχε δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του στο τέλος του μήνα. Το 51% είπε ότι αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα κατά καιρούς, ενώ ποτέ δήλωσε το 21%. Το 74% των Ελλήνων θεωρεί ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει πέσει, το 24% λέει ότι δεν έχει αλλάξει.

Για το μέλλον της ΕΕ «αισιόδοξο» δηλώνει το 53% των Ελλήνων και το 61% των ευρωπαίων, ενώ «απαισιόδοξο» το 43% των Ελλήνων και το 35% των Ευρωπαίων. Οι πλέον απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζονται οι Γάλλοι (52%).

  • Μόλις το 39% έχει «θετική εικόνα» για την ΕΕ

Στην ερώτηση «τι εικόνα έχετε για την ΕΕ;», το 39% των Ελλήνων, έναντι 47% των ευρωπαίων απαντούν «θετική». «Ουδέτερη», απαντά το 41% των Ελλήνων, έναντι 36% των ευρωπαίων και «αρνητική» το 20% των Ελλήνων και το 17% των ευρωπαίων.

Επίσης, το 38% των Ελλήνων και το 40% των ευρωπαίων θεωρεί ότι ο ρόλος της ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο σημαντικός στον κόσμο, ενώ το 43% των Ελλήνων και το 35% των ευρωπαίων θεωρεί ότι παρέμεινε ο ίδιος. Στους αντίποδες, το 18% των Ελλήνων και το 22% των ευρωπαίων θεωρεί ότι ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο έγινε λιγότερο σημαντικός.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες

Με το βλέμμα στο μέλλον, οι πολίτες της ΕΕ θέτουν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως πρώτες προτεραιότητες για την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, ενώ ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα αφενός και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία αφετέρου (και οι δύο κατηγορίες με ποσοστό 30%). Οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα κατατάσσουν ως προτεραιότητες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και της βιομηχανίας της ΕΕ (38%), την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (36%) και την ενέργεια (35%).

  • Θα ήθελαν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ βρίσκονται με το ίδιο ποσοστό (31%) στην τρίτη θέση. Η σημασία που δίνουν οι ευρωπαίοι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, κυρίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αναφέρεται πλέον ως πρώτη προεκλογική προτεραιότητα σε εννέα χώρες, με τα υψηλότερα αποτελέσματα στη Δανία (56%), στη Φινλανδία (55%) και στη Λιθουανία (53%).

  • Δημόσια Υγεία ζητούν οι Έλληνες

Για τους Έλληνες, στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας θα έπρεπε να είναι η δημόσια υγεία (56%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%).

  • Αυξημένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές

To 60% των ευρωπαίων (+11 μονάδες σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019) και το 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στην ερώτηση «πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσεις αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την επόμενη εβδομάδα;», σε κλίμακα από το 1 ως το 10, το 71% των ευρωπαίων και το 76% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε πως θα ψήφιζε.

Το 81% των Ευρωπαίων, έναντι 78% των Ελλήνων, πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης.

  • Θετική εικόνα των Ελλήνων για το Ευρωκοινοβούλιο

Με την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να φτάνει στο τέλος της, το 81% των πολιτών της ΕΕ, έναντι 77% στην Ελλάδα έχει θετική ή ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μόνο το 18% στην ΕΕ λέει πως έχει αρνητική εικόνα. Επιπλέον, το 56% των ευρωπαίων, έναντι 73% των Ελλήνων, θα ήθελε το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο.

Το Ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό ινστιτούτο Verian (το πρώην Kantar) μεταξύ 7ης Φεβρουαρίου και 3ης Μαρτίου 2024 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έρευνα διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις και συνεντεύξεις μέσω βιντεοδιάσκεψης. Συνολικά, έγιναν 26.411 συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος πληθυσμού κάθε χώρας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ_ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΑΝΟΙΞΗ 2024 by Website Documento on Scribd

www.scribd.com

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΑΝΟΙΞΗ 2024 by Website Documento on Scribd

www.scribd.com

10 ΣΗΜΕΙΑ_ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 by Website Documento on Scribd

www.scribd.com

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 2024 by Website Documento on Scribd

www.scribd.com

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Απεργία: Πανελλαδικός ξεσηκωμός κατά της ακρίβειας Μητσοτάκη – «Απαιτούμε ζωή με αξιοπρέπεια»

Κύρτσος: Η ΝΔ μοιάζει με σκηνικό του Χόλιγουντ – Μόνο πρόσοψη

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας με την κατάρρευση του κτιρίου – Θρήνος για τον 31χρονο, συνελήφθη ο εργολάβος

Κασσελάκης σε ομογενείς στη Νέα Υόρκη: «Να φερόμαστε ο ένας στον άλλο με αλληλεγγύη»

Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Έχω αγωνιστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια»

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved