Αντιδρά η Ευρωπαϊκή Δεξιά στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Η Ουγγαρία θα κρατήσει τα σύνορά της λέει ο Υπ.Εξ. της!

Αντιδρά η Ευρωπαϊκή Δεξιά στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Η Ουγγαρία θα κρατήσει τα σύνορά της λέει ο Υπ.Εξ. της!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το αμφιλεγόμενο Σύμφωνο της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες θα αναγκαστούν να δέχονται το μερίδιο που τους αναλογεί στις νέες αφίξεις στο μπλοκ ή να πληρώνουν πρόστιμο για κάθε μετανάστη που απορρίπτουν.

Το νέο πακέτο για το άσυλο και τη μετανάστευση εγκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό με τις ψήφους των νομοθετών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και την Ανανεώσιμη Ευρώπη, με τους ευρωβουλευτές να καλούνται να καταπιούν τις επικρίσεις τους για το σύστημα και να ψηφίσουν τη συμβιβαστική νομοθεσία.

“Η ιστορία γράφτηκε”, έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, καθώς επαίνεσε αυτό που περιέγραψε ως ένα “ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του ασύλου”, σημειώνοντας ότι ήταν “10 χρόνια στα σκαριά”, αλλά η ΕΕ κράτησε το λόγο της.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόσο της αριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς αποκάλυψαν ότι υπερψήφισαν το σύμφωνο παρά τις πολλές ατέλειές του.

“Η νέα νομοθεσία δεν είναι τέλεια, αλλά μπορούμε να κάνουμε τη μετανάστευση διαχειρίσιμη και ανθρώπινη μόνο με μια ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε η Hilde Vautmans, συντονίστρια εξωτερικών υποθέσεων της Renew Europe.

Οι εθνικιστές πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη εξέφρασαν την οργή τους για την ψήφιση του συμφώνου, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, παραχωρεί κυριαρχία σε μια ολοένα και πιο συγκεντρωτική Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση οργανώνει την κηδεμονία και τον έλεγχο των εθνών, τη νομική ατιμωρησία των ΜΚΟ που συνεργάζονται με τους διακινητές”, έγραψε στο Twitter η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας. Η ίδια υποσχέθηκε επιπλέον να “βάλει τέλος στην επιταχυνόμενη επιδίωξη πολιτικών ενθάρρυνσης και οργάνωσης της μαζικής μετανάστευσης”, στις 9 Ιουνίου στις ευρωεκλογές στις οποίες το κόμμα της αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες γαλλικές έδρες.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής του κόμματος της Λεπέν, Τζόρνταν Μπαρντελά, επιβεβαίωσε ότι όσοι ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ταυτότητας και Δημοκρατίας () θα καταψηφίσουν τη νομοθεσία.

“Οι χώρες θα αναγκαστούν να υποδεχθούν χιλιάδες μετανάστες στις πόλεις και τα χωριά τους ή να πληρώσουν ακριβά για να γλιτώσουν!” δήλωσε ο Bardella στην αίθουσα, προειδοποιώντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να αναδιανείμουν τους νεοαφιχθέντες, ενώ οι εθνικιστές πολιτικοί θέλουν “να τους στείλουν πίσω”.

Μετά την ψηφοφορία, ο Bardella βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγείλει το “τρομερό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση” που επιδιώκει να “επιβάλει την κατανομή των μεταναστών στους δήμους μας επί ποινή οικονομικών κυρώσεων”.

Η ψηφοφορία διακόπηκε για λίγο το βράδυ της Τετάρτης λόγω διαμαρτυρίας μέσα από την αίθουσα από ακτιβιστές της αριστεράς, οι οποίοι προέτρεπαν τους ομοϊδεάτες τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για ανθρωπιστικούς λόγους.

“Αυτό το Σύμφωνο σκοτώνει, ψηφίστε “Όχι!””, φώναζαν από τις αίθουσες παρατήρησης καθώς πετούσαν σαίτες κάτω στο αμφιθέατρο.

Η ουγγρική κυβέρνηση επανέλαβε την αντίθεσή της στο σύμφωνο μετά την ψηφοφορία, με τον εκπρόσωπο Zoltan Kovacs να επικαλείται τον υπουργό Εξωτερικών Péter Szijjártó, ο οποίος “δήλωσε ότι ανεξάρτητα από οποιοδήποτε μεταναστευτικό σύμφωνο υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ουγγαρία θα διατηρήσει τα νομικά και φυσικά σύνορα και δεν θα επιτρέψει την είσοδο παράνομων μεταναστών, αντιτιθέμενη στη φιλοπόλεμη και φιλομεταναστευτική στάση της ηγεσίας των Βρυξελλών”.

Η πλειοψηφία των νομοθετών που πέρασαν το σύμφωνο ήταν χλιαρή ως προς το περιεχόμενό του, αλλά το θεώρησαν συμβιβασμό για τον τερματισμό του status quo που υπάρχει σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από την παράνομη μετανάστευση. Το επιχείρημα της αριστεράς είναι ότι το σύμφωνο πάει πολύ μακριά όσον αφορά τη στόχευση των παράνομων μεταναστών, ενώ οι δεξιοί θεωρούν ότι πρόκειται για μια ακόμη αρπαγή κυριαρχίας που δεν θα κάνει πολλά για την επίλυση της κρίσης.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved