Σαν να μη συνέβη τίποτα στην Κάσο με την Τουρκία, συμπεριφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επιχείρησε για πολλοστή φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων για τους τραγικούς χειρισμούς του -και συνολικώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη- στο γνωστό επεισόδιο.
Παρόλο που με ευθύνη του παραλίγο να στηθούν νέα Ιμια, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιμένει να ισχυρίζεται δήθεν πως το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου να αποφεύγονται οι εντάσεις του παρελθόντος, δεν συνεπάγεται καμία παραχώρηση ως προς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Απαντώντας γραπτώς σε σχετική επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν η «Ελλάδα παραχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία με αφορμή την κρίση της Κάσου», ο Γιώργος Γεραπετρίτης επέμεινε πως είναι πάγια και αμετάβλητη θέση της Ελλάδας για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αναφορικά με το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, λέγοντας πως «ουδέποτε ζητήθηκε άδεια από τις τουρκικές Αρχές, ούτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή και ούτε βεβαίως θα ήταν αυτό δυνατόν. Η Ελλάδα διαθέτει ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας, ενώ ως προς την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πάγια και αμετάβλητη θέση της χώρας μας είναι η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, και δη του άρθρου 121 της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτυπώνει εθιμικό δίκαιο και προβλέπει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες», σύμφωνα με όσα ανέφερε στη γραπτή του απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, o Γιώργος Γεραπετρίτης απηύθυνε ομιλία στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit του «Economist», επιλέγοντας ωστόσο να μην κάνει την παραμικρή αναφορά στα εθνικά μας θέματα, όπως και στα Ελληνοτουρκικά.
Αντ’ αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μαθήματα για τα καθήκοντά του, ισχυριζόμενος πως σήμερα δεν υπάρχει καμία προβλεψιμότητα σε τίποτα.
«Πιστεύω ότι αυτό έχει αλλάξει τελείως την εργασία οποιουδήποτε πολιτικού, και ιδιαίτερα την εργασία ενός υπουργού Εξωτερικών. Διότι, αντί να προσπαθείς να προβλέψεις τι πρόκειται να συμβεί, να προβλέψεις το μέλλον -κάτι που είναι απολύτως αδύνατον-, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να σκεφτείς όλα τα εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τα λεπτά και ευαίσθητα ζητήματα που προκύπτουν» ανέφερε, επιλέγοντας τις αερολογίες, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει με κάθε ευκαιρία τις προκλητικές ενέργειες και την επιθετική ρητορική.