24 de refugiați din Afganistan și Pakistan au fost obligați de autoritățile de la Timișoara să doarmă în stradă, la zero grade

24 de refugiați din Afganistan și Pakistan au fost obligați de autoritățile de la Timișoara să doarmă în stradă, la zero grade

Un grup de 24 de refugiați din Afganistan și Pakistan au dormit în aer liber miercuri noaptea, la Timișoara, chiar la poarta Centrului Regional de proceduri și cazare a solicitanților de azil, scrie Radio Europa Liberă. Inițial, autoritățile au spus că nu știu ce să facă cu ei și unde să îi pună în carantină, însă, în urma presiunilor, s-a găsit o soluție de cazare a lor, anunță o organizație civică.

„Nu dormim de patru zile”, a declarat un refugiat afgan, Rubani Khan, susținând că paza instituției i-a gonit de acolo. Migranții au venit prin Serbia, care se află pe lista țărilor din „zona galbenă”, ceea ce presupune că toți cei care trec granița în România trebuie să intre în carantină timp de 14 zile.

Autoritățile române nu au găsit soluția prin care refugiații din Afganistan și Pakistan să fie plasați într-o locație adecvată carantinării, astfel că cei 24 au dormit sub cerul liber, în condițiile în care temperaturile coboară noaptea la zero grade în Timișoara, mai arată Europa Liberă.

„Nu-i treaba Prefecturii să identifice spații de carantinare, e treaba primăriei. Noi suntem mediatorii, noi punem oamenii la masă să rezolve”, a declarat prefectul de Timiș, Liliana Oneț, potrivit Europa Liberă.

„Avem în pregătire un cămin al Liceului CFR din strada Dunării, care a mai fost folosit la carantină în starea de urgență. Dacă DSP dă OK-ul, putem caza de mâine migranții”, a precizat la rândul său viceprimarul Ruben Lascău, tot pentru Radio Europa Liberă.

Șeful DSP Timiș, Flavius Cioca, a afirmat că instituția nu are decât două roluri în această situație: să stabilească normele igienico-sanitare a locațiilor asigurate de autoritățile locale și să verifice deconturile depuse pentru a plăti banii.

„Am trimis luni o echipă pentru verificarea condițiilor de igienă de la căminul Liceului CFR amenajat de primărie pentru carantină. Mai trebuiau puși niște robineți. Dacă ne cheamă să facem verificarea finală, venim într-o oră-două”, a declarat directorul DSP Timiș pentru Europa Liberă.

În cele din urmă, situația a fost rezolvată, iar cei 24 de migranți nu vor mai dormi sub cerul liber.

”În urma numeroaselor presiuni, refugiații au fost carantinați într-o locație din Timișoara si la noapte nu vor mai dormi pe stradă!”, a anunțat Grupul de Inițiative Sociale LOGS.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

CosmoNews

Comments are closed.