Три четвърти от договорите за зимна поддръжка на пътищата са с досегашните фирми

Три четвърти от договорите за зимна поддръжка на пътищата са с досегашните фирми



© Юлия Лазарова

Около три четвърти от подписаните договори за зимно поддържане на пътищата са сключени с досегашните фирми. Нови са фирмите в пет области – Бургас, Варна, Кюстендил, Монтана и Ямбол. От поддържащите магистралите фирми е сменен изпълнителят единствено на “Струма”, пише “Медиапул”.

Обжалване на процедурите нямаше, а фирмите, които досега поддържаха пътищата в областите Бургас и Варна, пък бяха компенсирани с милиардни договори за строителство на тунела под Шипка и на участъци от магистралата Русе – Велико Търново.

За зимното почистване на пътищата в Кюстендилска област например е избрана фирма, която служебното правителство на Стефан Янев даде на прокуратурата. Фирмата е собственост на застъпник на ГЕРБ по време на избори.

Също така шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Иво Иванов е сменил победителя в обществената поръчка за Хасковска област с досегашната фирма, поддържала пътищата, която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. Иванов не е посочил мотиви за промяна на решението си.

Бюджетът за зимното поддържане тази година е тройно увеличен спрямо миналата година заради инфлацията – от 100 на 300 млн. лв., но ще зависи от времето колко точно ще струва.

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков благодари на пътните фирми, че не са опорочили процедурите с обжалвания.

Най-интересна е поръчката за Кюстендилска област

Обществената поръчка за област Кюстендил е сред най-показателните. В надпреварата участваха три фирми – дупнишката “Мегаинвест-холд” ЕООД, брезнишката “Нивел строй” ЕООД и “Георесурс” ЕООД от Симитли.
Досега “Нивел строй” участваше в обединението, което поддържаше пътищата в област Кюстендил. Компанията не е допусната до отварянето на ценовите предложения. Така в надпреварата остават другите две и “Георесурс” печели с цена от близо 7 млн. лв. за половин година.

Досега фирмата никога не е имала такива приходи за цяла година. За 2021 г. приходите ѝ са 4.8 млн. лв., година по-рано са 3.2 млн. лв. За компанията работят около 50-ина души. Досега фирмата няма опит в поддържането на републикански пътища. Благоустроявала е пътища и улици в община Симитли през 2019 г. за 257 хил. лв.

Регистрираната в Симитли компания “Георесурс” нашумя миналата година с ремонта на физкултурни салони в училищата за над 20 млн. лв. Случаят беше изнесен от тогавашния служебен спортен министър Андрей Кузманов, който каза тогава, че е предал всички материали по случая на компетентните органи, сред които прокуратурата и приходната агенция. Към лятото на 2021 г. не беше започнало строителството на нито едни физкултурен салон. Към момента няма публична информация какво се случва с тези пари, прокуратурата също мълчи какво се случва със сигнала на Кузманов.

Фирма, свързвана с Пеевски, е избрана в Хасковска област

В Хасковска област пък досега пътищата се чистеха от местната компания АБ АД, зад която се твърди, че стои Пеевски. Фирмата получи и авансови милиони за строителството на магистрала “Хемус”. В обществената поръчка за зимната поддръжка на пътищата в областта кандидатите са два – АБ АД и “Инфра експерт” АД. Първоначално с решение от 20 септември шефът на АПИ определя за победител в процедурата “Инфра експерт”, която събра максималните 100 точки. На 28 октомври обаче в регистъра на обществените поръчки е публикувано решение, с което Иванов променя мнението си и за победител е определена АБ, която е била оценена с 86.99 точки. Мотиви за изменението не са публикувани.

За да не се стига до безсмислени съдебни спорове, които да поставят под изпитание зимното поддържане на пътищата, всеки получава по нещо. Отстраненият от конкурса за област Кюстендил дупнишки ходинг “Мегаинвест-холд” печели поръчката за зимното чистене на магистрала “Струма” от София до Благоевград. През последните години “Мегаинвест-холд” не участваше в поддържането на републикански пътища.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved