Пристигащите в България от южноафрикански страни ще бъдат в задължителна карантина

Пристигащите в България от южноафрикански страни ще бъдат в задължителна карантина

© Associated Press

Снимката е архивна.

Пристигащите в България от южноафрикански страни ще бъдат в задължителна карантина, която няма да може да бъде отменена, дори и човек да представи отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус. Това се разбра от изказване на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг заради новия вариант на коронавирус, който предизвика тревога в Европейския съюз и Великобритания заради множество мутации.

Заповедта за това предстои да бъде публикувана, но ако се спазват досегашните правила, карантината при пристигане от чужди страни (когато човек няма сертификат за COVID-19) е десет дни, като в края ѝ не се прави изследване.

От обясненията на Кацаров по-скоро се разбра, че процедурата при пристигащите от южноафрикански страни ще бъде по-различна: “Тестът, който ще се направи в края на карантината, ще бъде секвениран, ако е положителен, за да се види дали е носител на новия вариант”, каза Кацаров. Целогеномното секвениране представлява “разчитане” на всички генетични инструкции в дадена проба със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19). (Как се откриват мутациите четете тук)

Правилата се очаква да важат за българи, членове на техни семейства, със статут на пребиваване в страната, медици, участници в доставки на лекарства, официални длъжностни лица и членовете на техните делегации, сезонни работници, студенти. Извън тези немалко изключения влизането на чужденци от държави в Африка е забранено.

За новите правила за карантина за пристигащите от всички чуждестранни страни четете тук

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved