Петков: Вотът на недоверие не е от значение, когато толкова млади хора са на площада

Петков: Вотът на недоверие не е от значение, когато толкова млади хора са на площада© Надежда Чипева, Капитал

Кирил Петков

В момента се пише история – това заяви премиерът Кирил Петков пред Би Ти Ви час преди гласуването на вота на недоверие към правителството. “Когато пред парламента г-н Пеевски протестира срещу правителството, когато ГЕРБ каже, че няма да подкрепи това правителство, когато от “Възраждане” с договорките с г-жа Митрофанова (посланикът на Русия в България – бел.ред.) застават срещу нас, но в същото време виждате хиляди млади хора на площада, дошли да подкрепят правителството, тогава разбирате, че вотът на недоверие не е от голямо значение”, обоснова се Петков.

Той подчерта, че без значение дали правителството падне днес, ще продължи да говори с депутатите в Народното събрание, за да достигнат до 121 гласа за мнозинство. Шестима депутати от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” се отцепиха от нея и станаха независими, по думите на Петков има още хора от партията, които се чудят.

“Те не искат да са част от протеста на г-н Пеевски. Тяхното чудене е между лоялност към партията си и огромната отговорност, която осъзнават, че имат. Те имат един огромен конфликт и се надявам, че в следващите няколко дни ще имат време да осмислят историческата си тежест”, заяви Петков. Той не каза точната бройка на тези депутати, но вярва, че са 7-8.

Петков добави, че хора и от други партии осъзнават колко тежка криза може да дойде, ако правителството падне. Той не изключи да говори с депутати от други партии, но при условие. “Не бих говорил с Доган, не бих говорил с Пеевски, не бих говорил с Борисов, не бих говорил с Костадинов, не бих говорил със Слави Трифонов, не бих говорил с Тошко Йорданов. “С всички депутати, които искат да ни подкрепят, бих разговарял”, заяви премиерът.

Всеки ден в парламента ще се говори за Северна Македония

Петков заяви, че “Продължаваме промяната” ще свиква всеки ден комисия за темата Северна Македония с идеята да се изслуша министерсвото на външните работи. “Борисов днес каза, че дава 59 депутата и едновременно с това блокира външната комисия да вземе решение. Това е причината, поради която не искам да съм коалиция с него. Това са подли стъпки. Аз обещах на народа, че това решение ще се вземе в Народното събрание”, заяви премиерът.

Той коментира и идеята на президента Румен Радев за свикване на Консултативен съвет на за национална сигурност. “КСНС е единственият формат, на който се събират правителство, опозиция и служби. Вместо да философства, трябва да ни събере всички. Ако не ни събере – да не се изказва по темата”, каза Петков.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved