Обстріл Львівщини 29 березня: що відомо про ракети “Кинджал”, якими Росія б’є по Україні

Обстріл Львівщини 29 березня: що відомо про ракети “Кинджал”, якими Росія б’є по Україні

“Кинджал” – це одна з найновітніших російських ракет, носієм якої є літак МіГ-31К, і ці ракети стають частиною комбінованих ударів по Україні. 24 Канал розповідає, чим небезпечний “Кинджал”, як часто ворог застосовує цю ракету та чи можуть наші сили ППО протидіяти їй.

Дивіться також Крилаті ракети “Калібр”: основні характеристики та вартість зброї, якою Росія атакує Україну

21 березня 2024 року Повітряні сили повідомили про наслідки масованого російського обстрілу України. Ворог атакував двома балістичними/аеробалістичними ракетами “Іскандер-М” (KN-23) /Х-47М2 “Кинджал”, а також 29-ма крилатими ракетами Х-101/Х-555. Всі вони, включно з “Кинджалом”, були знищені.

Наступної ночі, 22 березня, Росія пішла ва-банк і застосувала 151 засіб нападу, зокрема, 7 аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал”. Пуски здійснювались з Тамбовської області. На жаль, жодну з цілей перехопити не вдалося й росіяни зуміли прорвати українську ППО.

Та “Кинджалів” могло бути більше – в небо піднімалися 10 літаків МіГ-31К, проте вони змогли запустити лише 7 ракет.

Нагадаємо, що один МІГ-31К може нести лише одну ракету Х-47М2. Отже, або 3 літаки піднімалися в небо, як то кажуть, за компанію (а це дуже дорого), або росіяни хотіли заплутати (не вийшло, бо про всі пуски українці знали), або в ракети чи її носія сталися якісь проблеми і 30% пусків не відбулося.

24 березня ворог знову атакував “Кинджалами”. Спочатку вночі росіяни запустили 29 ракет типу Х-101/Х-555, якими атакували Львівщину та Київщину, а зранку, близько о 09:30, окупанти атакували “Кинджалами”. Як повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький, росіяни били аеробалістичними ракетами по тому ж об’єкту, котрий атакували вночі.

Під час повітряної тривоги, яку оголошували о 09:31, ворог з МіГ-31К вдарив по Львівській області “Кинджалами”. Попередньо є два влучання у той самий об’єкт критичної інфраструктури, в який окупанти цілилися вночі. Вогнеборців, які гасили пожежу, вчасно попередили про атаку. Вони встигли переміститися у безпечне місце,
– повідомив Козицький.

29 березня під час масованої атаки по Україні ворог вкотре використав “Кинджали”. Відомо, що 3 борти МіГ-31К атакували західні області. Зокрема, аеробалістичні ракети летіли у напрямку Стрия Львівської області.

Росія зранку 13 січня атакувала Україну 6 аеробалістичними ракетами “Кинджал”. Половина з них не досягла цілей, повідомили у Повітряних силах ЗСУ. Уточнюють, що ворог запустив Х-47М2 “Кинджал” з шести літаків МіГ-31К (район пуску – Тамбов – Росія).

У відомстві зазначили, що російські ракети стають дедалі гіршими та летять бозна-куди.

“Нє імєющіє аналогов” російські ракети стають дедалі гіршими і летять бозна-куди! Втім це не значить, що вони не становлять загрози, скоріше навпаки! Тому будьте пильні, не ігноруйте тривогу, особливо із застосуванням “балістики”, – повідомили у Повітряних силах.

Росіяни почали масово використовувати аеробалістичні ракети Х-47М2 “Кинджал” після того, як партнери передали Україні перший комплекс Patriot. Мета очевидна – виснажити найефективнішу та найдорожчу у світі систему протиповітряної оборони.

Американський комплекс на озброєнні українських оборонців неба вже має декілька успішних історій знищення 100% ракет “Кинджал”, випущених з МіГ-31К.

  • 8 січня 2024 року під час чергової масованої атаки ворог використав загалом 4 аеробалістичні ракети Х-47М2 “Кинджал”. Їх запустили з чотирьох літаків МіГ-31К. Росіяни проводили пуски з Тамбова та Рязані.
  • 31 грудня 2023 року російська авіація пустила ракети “Кинджал” по Україні. Вибухи чули в Кропивницькому на Кривому Розі.

4 травня 2023 року

  • Перший випадок збиття “Кинджала” стався у ніч проти 4 травня 2023 року. Командувач Повітряних сил Микола Олещук 6 травня підтвердив, що українська ППО справді збила “не имеющую аналогов” ракету Х-47 “Кинджал” у небі Київщини. Ракету випустив МіГ-31К з території Росії.
  • Однак Олещук звернувся до журналістів. Він закликав “не бігти поперед батька в пекло”. Тобто не слід завчасно оприлюднювати інформацію, якою може скористатися ворог. Командування Повітряних сил обов’язково повідомлятиме що, де, чим, і коли збили.

16 травня 2023 року

16 червня 2023 року

  • Офіційно збиття “Кинджалів” підтвердили й 16 червня 2023 року. Росіяни удень атакували територію України ракетами різних типів, серед яких – й аеробалістичні. Ворог вкотре націлив їх на Київщину, проте Повітряні сили ЗС України знищили 6 ракет Х-47 “Кинджал”.

26 липня 2023 року

  • Під час масованого ракетного удару ввечері 26 липня окупанти знову випустили по Україні 4 “Кинджали”. Окупанти завдали удару аеробалістичними ракетами Х-47 “Кинджал” у напрямку Хмельницької області.
  • У Повітряних силах розповіли, що під ударом росіян опинився аеродром у Старокостянтинові. Також українські військові підтвердили певні пошкодження.

5 серпня 2023 року

  • Ввечері 5 серпня ворог застосував три “Кинджали”. У Повітряних силах ЗСУ заявили, що не будуть оприлюднювати інформацію щодо “Кинджалів”.
  • Крім “Кинджалів”, росіяни спрямували на Хмельницьку область, зокрема на аеродром у Старокостянтинові, крилаті ракети “Калібр” та Х-101.

11 серпня 2023 року

  • Близько 10.00 противник здійснив пуски 4 “Кинджалів” з чотирьох літаків МіГ-31К. Пуски здійснювались з повітряного простору Тульської та Липецької областей.
  • Окупанти намагалися атакувати аеродром Коломия Івано-Франківської області. Одну ракету Х-47 вдалося знищити в межах Київської області. Решта вдарили неподалік аеродрому.
  • Унаслідок обстрілу уражено об’єкти цивільної інфраструктури, є влучання однієї з ракет у житловий сектор. За даними Івано-Франківської ОВА внаслідок ракетного удару російських терористів загинула дитина, є травмовані.

14 грудня 2023 року

  • Близько 11:07 під час так званої “прямої лінії” з диктатором Путіним росіяни підняли кілька бортів МіГ-31К з аеродрому Саваслейска. Через півтори години був оголошений відбій;
  • Близько 14:10 знову піднялися МіГи й Повітряні сили зафіксували запуск “Кинджала” з Липецької області у напрямку Хмельниччини. Вибухи пролунали в Старокостянтинівській громаді;
  • Близько 15:25 по всій країні знову оголосили тривогу. Через пів години знову пролунали вибухи на Хмельниччині. За даними ОВА, під ударом опинилася Миролюбненська громада.
  • За попередніми даними, руйнувань та постраждалих немає.

29 грудня 2023 року

Росіяни випустили по Україні 5 ракет “Кинджал”. Вони стали частиною масованого удару, який складався з БпЛА, а також крилатих і балістичних ракет.

Спершу ворог запустив “Шахеди”, а потім крилаті ракети Х-101/Х-555 – більшість з цих цілей були перехоплені силами ППО, проте, надмірна кількість російського заліза в небі вичерпала сили українців і тоді Росія застосувала балістику та “Кинджали” – перехопити їх у ППО вже не було ні сил, ні часу.

О 6:30 ранку було зафіксовано зліт 5 російських винищувачів МіГ-31К, які здійснили пуски 5 аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал” з Астраханської області. Всі вони не були перехоплені. Які саме об’єкти були цілями російських “Кинджалів”, наразі невідомо.

2 січня 2024 року

  • Цього разу ворог спрямував свої ракети “Кинджал”, щоб атакувати Київ та Харків. Повітряні сили ЗСУ попереджали, що в повітряному просторі країни-агресорки перебувало 9 МіГ-31К.
  • “Кинджали” летіли на Київ зі Сумської області. Зрештою там пролунали потужні вибухи. Повітряні сили попереджали киян про атаку “Кинджалами” 9 разів.
  • Мер Харкова Ігор Терехов зазначив, що місто, за попередніми даними, також атакували “Кинджалами”. Там внаслідок атаки є постраждалі й загибла жінка.
  • У телеграм-каналі “Николаевский Ванек” зазначили, що, за попередніми даними, окупанти пустили під час цієї атаки близько 11 гіперзвукових ракет типу “Кинджал”. Згодом офіційна статистика щодо пусків цих ракет має з’явитися у Повітряних силах ЗСУ.

Достеменно невідомо, скільки “Кинджалів” має Росія. Українські портали “Мілітарний” і Defense Express припускають, що Росія володіє дуже обмеженим запасом таких ракет. Зокрема, йдеться про десятки ракет. Той факт, що ворог не застосовує масово ці ракети, дійсно може свідчити, що їх не так багато.

Перший випадок застосування “Кинджала” в Україні став відомий 18 березня 2022 року. Росія завдала удару по складу боєприпасів в Івано-Франківській області, що підтвердили в ЗСУ.

У мережі навіть опублікували відео з падінням ракети нібито в Делятині, що в Івано-Франківській області. На відео видно, що ракета влучає під кутом 90 градусів до поверхні, що характерно для балістичних ракет, які використовує “Іскандер”.

Відео ракетного удару по Делятині (Увага! На відео нецензурна лексика 18+)

9 травня 2022 року з літаків стратегічної авіації Ту-22М3 по цивільних об’єктах в Одеській області було запущено три ракети комплексу “Кинджал”.

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що 7 серпня 2022 року росіяни застосували “Кинджал” для удару по об’єктах у Вінницькій області.

Під час масованого ракетного удару 26 січня 2023 року російські військові застосували два МіГ-31К для пусків ракет “Кинджал” з повітряного простору Росії по об’єктах в Києві та Запоріжжі.

Також окупанти використали відразу 6 ракет “Кинджал” під час масованої ракетної атаки по Україні 9 березня 2023 року. У Повітряних силах не пригадують, щоб таку кількість використовували в рамках одного удару.

14 грудня 2023 року росіяни кілька разів підіймали у повітря носії “Кинджалів” та запустила аеробалістичні ракети у напрямку Хмельниччини під час так званої “прямої лінії” з диктатором Путіним. Під ударом опинилися Старокостянтинівська та Миролюбненська громади області. За попередніми даними, руйнувань та постраждалих немає. 23 грудня росіяни запустили по Україні лише 5 ракет.

14 вересня у російському Туркменському окрузі Ставропольського краю поблизу села Кендже-Кулак впала ракета “Кинджал”. Фотографії з місця події оприлюднив ставропольський губернатор Володимир Владіміров.

Від вибуху “Кинджалу” постраждало шестеро людей: один пожежник і п’ятеро цивільних, які прийшли подивитися на місце пригоди. Як пише “Мілітарний”, це свідчить про те, що ракета здетонувала через певний час після моменту падіння.

Російські медіа просували версію, що у Ставропольському краю упав безпілотник Ту-141. Однак залишки на місці вибуху не дають підтвердження цій версії.

“Кинджал”, який впав у Росії: відео

14 вересня росіяни атакували Кривий Ріг. Тодішній глава Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко інформував, що росіяни ударили по Кривому Рогу саме за допомогою ракетного комплексу “Кинджал”.

Місце падіння ракети розташоване на відстані 200 кілометрів від бази носіїв “Кинджала” МіГ-31 в Ахтубінську. Населений пункт міг знаходитися на траєкторії руху ракети Х-47м2, яку російський МіГ-31 міг запустити з акваторії Каспійського моря.

Російські військові вийшли за рамки своїх передбачуваних атак. Під час масованого ракетного удару 9 березня ворог використав відразу 6 гіперзвукових ракет “Кинджал”.

В ефірі 24 Каналу речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат тоді вперше озвучив цю цифру. Згодом її почали поширювати інші офіційні джерела, зокрема Валерій Залужний.

Не пригадую, щоб раніше таке взагалі було. Шість “Кинджалів” загалом випустив противник. Використовував він різні літаки, зокрема стратегічної авіації,
– розповів Юрій Ігнат.

Ігнат прокоментував атаку 6 “Кинджалами”: дивіться відео

Зауважимо, що один із “Кинджалів” влучив в об’єкт інфраструктури у Києві. Про це розповів глава КМВА Сергій Попко.

Х-47м2 “Кинджал” – це російський гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс, який відноситься до найновіших. Це ракета з ядерним або звичайним боєзарядом.

Максимальна швидкість “Кинджала” – 10 Махів – приблизно до 12000 кілометрів на годину.

Ракета була прийнята на озброєння Росії у 2018 році. За габаритами та зовнішнім виглядом ракета комплексу “Кинджал” подібна до балістичних ракет ОТРК “Іскандер”. Різниця між комплексами полягає тільки в тому, що Х-47 запускається з літака.

МіГ-31К здатний нести 1 ракету і вражати цілі на відстані до 2000 кілометрів. Також носіями ракет “Кинджал” можуть бути стратегічні бомбардувальники Ту-22М3, які здатні нести 4 ракети. З Ту-22М3 ворог може вражати цілі “Кинджалами” на відстані 3 тисячі кілометрів.


Що відомо про ракети “Кинджал” / Інфографіка 24 Каналу

Враховуючи те, що ракети можуть маневрувати на траєкторії польоту, вважається, що перехопити їх майже нереально: засоби ППО засічуть їх надто пізно та не встигнуть відреагувати.

Відтак, головна перевага “Кинджалів” – їхня швидкість, що призводить до двох основних наслідків:

  • ракету надзвичайно важко перехопити,

  • перед вибухом ракета здатна пробивати будь-яку броню.

Через це “Кинджали” розглядають як засіб проти великих кораблів та бункерів.

Побачити момент запуску “Кинджала” у Повітряних сил поки технічної можливості нема. Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявляв, що для маскування самого моменту пуску росіяни підіймають у повітря десяток МіГ-31, один із яких виступає носієм гіперзвукової Х-47М2.

Одразу після старту “Кинджал” залітає в стратосферу і летить на великій швидкості вниз. “Часу для того, щоб ефективно її виявити і пробувати збити, надзвичайно мало”, – повідомляв Ігнат.

Військовий портал Defense Express писав, що через те, що ракета досягає швидкості до 12000 кілометрів на годину, перехопити її на маршовій ділянці неможливо навіть спеціалізованими протиракетними комплексами.

Водночас при ударі, на термінальній ділянці, її швидкість все одно, скоріш за все, становить до 3,4 Маха, а кут падіння складає 80 – 90 градусів, що також потребує спеціалізованих протиракетних комплексів для її ефективного перехоплювання.

Через те, що “Кинджал” фактично є другим ступенем балістичної ракети “Іскандер”, то літак для неї слугує засобом для розгону на надзвукові швидкості на висоті понад 10 кілометрів.

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко розповідав, що зенітна ракета Aster 30 Block 1 може перехоплювати балістичні та надзвукові ракети, зокрема російські ракети “Кинджал”.

Ракети Aster 30 Block 1 запускають із ЗРК FSAF SAMP/T, які Україна отримає від Італії та Франції.

Система може відстежувати десятки цілей і перехоплювати відразу 10. За словами міністра закордонних справ Італії Антоніо Таяні, зенітний ракетний комплекс SAMP/T може бути розгорнутий в Україні протягом двох місяців.

У травні 2022 року ексголова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявляв, що використання гіперзвукової зброї Росією “не мало значних наслідків”.

Крім швидкості зброї, з точки зору її впливу на певну ціль, на сьогодні ми не бачимо дійсно значущих ефектів, які б змінили гру,
– сказав Міллі.

Станом на травень у США заявляли, що Росія застосувала від 10 до 12 гіперзвукових ракет на території України. Міллі зазначав, що це був перший випадок, коли гіперзвукова зброя застосовувалася в бою, і сказав, що у Пентагоні проаналізували кожен такий удар.

Міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що погоджується з Міллі, і він не думає, що використання гіперзвукової зброї “змусить Путіна підвищити ставки до використання ядерної зброї”.

“Я думаю, що він намагається створити специфічний ефект за допомогою цієї зброї. І, як зазначив Міллі, гіперзвукова зброя рухається зі швидкістю, що ускладнює протидію. Але це не змінило гру”, – заявив глава Пентагону.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Росія має близько 40 ракет типу “Кинджал”. За його словами, російські запаси багатьох видів ракетних озброєнь “критично низькі”.

Експерт Defence Express Іван Киричевський розповів 24 Каналу, що росіяни можуть виготовляти один або два “Кинджали” за місяць.

“Кинджал” називають покращеним “Іскандером”. Якихось проблем у їхньому виробництві в Росії немає. 1 – 2 на місяць можуть робити. Минулого року фіксували тенденцію, що росіяни дуже мало “Кинджалів” вистріляли – близько 16. І так само близько 16 виготовили і поставили на склади,
– зазначив Киричевський.

Коментар Івана Киричевського щодо “Кинджалів”

Киричевський нагадав, що системи ППО та ПРО, які має Україна, “Кинджал” неможливо збити. Крім того, він зазначив, що ще ніхто у світі не збивав гіперзвукову ракету.

Експерт додав, що теоретично це можливо зробити завдяки американському комплексу THAAD, який дуже дефіцитний і дорогий.

Для українців повітряна тривога через зліт МіГ-31К, на жаль, стала буденністю. Річ у тім, що далеко не завжди зліт МіГ-31К завершується ракетними атаками по Україні, оскільки окупанти проводять тренувальні польоти, передислокацію тощо. У таких випадках повітряна тривога триває близько пів години.

Проте останнім часом росіяни намагаються залякувати українців електронними пусками “Кинджалів” та заплутати сили ППО. Так, по всій Україні 9 серпня лунала тривога, оскільки росіяни імітували пуски “Кинджалів”.

Під час цих пусків складно визначити, чи реально летить ракета, чи це імітація. Відтак, людям у будь-якому випадку потрібно перебувати в укритті й не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

Речник Повітряних Сил Юрій Ігнат розповів, що 9 серпня фіксували так звану “засічку”. За його словами, окупанти створюють хибні “засічки”, працюють засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Як пояснив Ігнат, “засічка” зі швидкістю 7 500 кілометрів на годину – це ймовірна ознака того, що окупанти могли запустити гіперзвукову ракету.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved